Zapiekanka warzywna

Zapiekanki to prawdziwe, sycące danie często podawane z makaronem i mięsem mielonym. My proponujemy warzywny zbiór minerałów zapiekanych polewą serową. Oto prosty przepis.
Zapiekanka warzywna Zapiekanka warzywna

Podstawą potrawy są gotowane (lecz nie do końca) warzywa oraz ser.

Potrzebne do przygotowania składniki oraz te które można jeszcze dodać:
- 2/3 róży kalafiora średniej wielkości
- 3-4 gotowane ziemniaki
- 5-7 pieczarek podsmażonych
- 2 pomidory bez skórki
- 1 mała cukinia lub patison pokrojony
- kawałek pora
- mąka pszenna 2 łyżeczki
- półtorej szklanki mleka
- starty ser do zapiekania np. mozzarella

Najpierw przygotujmy warzywa. Kalafior, ziemniaki gotujemy przez 20 minut, tak aby były jeszcze lekko twarde. Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plastry, które solimy i smażymy na oliwie przez kilka minut.

Pomidory oczyszczamy ze skórki, która po smażeniu jest wciąż twarda, więc będzie przeszkadzać podczas jedzenia. Zalewamy więc pomidory wrzątkiem i moczymy w nim kilka minut. Po tej kąpieli skórka łatwo schodzi. Młode cukinie czy patisony możemy tylko dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne kostki. Tak przygotowaliśmy wszystkie warzywne składniki. Zachęcamy jednak aby dodawać inne warzywa lub wymieniać na inne.

Wszystkie składniki układamy warstwami w przygotowanym, żaroodpornym naczyniu -wysmarowanym masłem i bułką tartą.

Zapiekanka warzywna Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna Zapiekanka warzywna


Przygotowanie sosu:

Drobno pokrojony pok smażymy na oliwie z oliwek aż się zeszli. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy starty ser (dowolny do zapiekania), rozpuści się on, więc szybko należy uzyskać jednolitą konsystencję i polać ułożone wcześniej składniki w naczyniu żaroodpornym.

Jeśli sosu nie wystarczyło do zakrycia całej powierzchni, wykorzystajmy starty ser, on także się rozpuści już w piekarniku.

Gotową zapiekankę zakryjmy folią aluminiową, aby serowy sos się nie spalił. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego w 200st.C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze na 10 minut aby sos stwardniał.

Cała zapiekanka przeznaczona dla 5 osób.