Slowfoodowe Laboratoria Smaku już niedługo w Łodzi

Wszyscy smakosze tradycyjnych, regionalnych polskich potraw będą mieli okazję uczestniczyć w Slowfoodowych Laboratoriach Smaku podczas Targów NATURA FOOD 2012 w Łodzi. Cztery spotkania wykładowo-degustacyjne poprowadzą prawdziwi eksperci smaku: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz. W ich trakcie uczestnicy będą mieli możliwość skosztowania produktów, potraw i alkoholi, o walorach których dowiedzą się podczas prezentacji.
Skad bierze się dobra żywność? Skad bierze się dobra żywność?
Moda na przetwory Moda na przetwory
Zamiłowanie do jedzenia, dobrego. Zamiłowanie do jedzenia, dobrego.

Laboratoria Smaku działają zgodnie z ideą Slow Food, czyli szeroko rozumianą ochroną oraz wsparciem regionalnych producentów żywności, zwłaszcza tej unikalnej, tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem przez natarczywą ekspansję „fast food’u”. Slow Food propaguje aktywne odkrywanie smaków zamiast biernej konsumpcji. Dlatego też Laboratoria Smaku mają charakter wykładowo-degustacyjny, by uczestnicy zostaną „nakarmieni” zarówno potrawami, jak i wiedzą na ich temat.

Podczas NATURA FOOD 2012 w Łodzi odbędą się następujące laboratoria: „Wódka i zakąska”, „Od paprykarza do kawioru. Jak utrwalić rybę?”, „Polskie wina” oraz „Sery zagrodowe”. Wszystkie z nich poprowadzą: niepoprawny kulinarny włóczęga Zbyszek Kmieć i kucharz-poeta Gieno Mientkiewicz.

W trakcie pierwszego zostaną obalone, a przynajmniej podważone mity na temat polskich wódek oraz przedstawione dobrze i ciekawie skomponowane zakąski. Drugie laboratorium poświęcone zostanie różnym sposobom konserwacji ryb, wędzeniu, octowym zalewom, konserwom i oczywiście nie obędzie się bez paprykarzu szczecińskiego. Z kolei spotkanie z polskimi winami pokaże, że mimo niezbyt sprzyjającemu klimatowi, wielu winiarzy się nie poddaje i dąży do rozwoju przemysłu winiarskiego w naszym kraju.

Dodatkowo eksperci doradzą, co i jak do polskiego wina ugotować. Ostatnie z laboratoriów – sery zagrodowe, to autorski pomysł Giena Mientkiewicza, który sery te, odnalazł, ponazywał i wypromował. Warsztat będzie poświęcony rozwojowi poszczególnych serowarów w Polsce.

Laboratoria smaku odbędą się w dniach 12-14 października w Centrum Konferencyjno- Wystawienniczym Międzynarodowych Targów Łódzkich przy al. Politechniki 2. Każde z nich potrwa około godziny, przy czym maksymalna liczba uczestników poszczególnych laboratoriów to jedynie 25 osób. To optymalna ilość, która pozwoli na bezpośredni kontakt z prowadzącymi i satysfakcjonujące dokładki degustowanych produktów. Koszt uczestnictwa w jednym laboratorium to 50 zł. Rezerwacji miejsc można już dokonywać mailowo pod adresem k.drobinska@mtl.lodz.pl.

Natura Food realizowana jest wspólnie z I Targami Ekologicznego Stylu Życia beECO 2012. W tym samym czasie i miejscu odbędzie się wydarzenie Re-Act Fashion i Targi Odpowiedzialnej Mody WearFair organizowane przez Fundację RE-ACT i Polską Zieloną Sieć.