Brak magnezu powodem chlorozy

Choroby fizjologiczne roślin są łatwe do wykrycia, jeśli mieliśmy wcześniej z nimi do czynienia. Najczęściej powodują chlorozę liści - szybką do zauważenia, a więc także do wyeliminowania. Powodują je w przeważającej mierze pierwiastki strukturalne roślin, a dokładniej ich brak - niebezpieczny dla rozwoju np. popularnych truskawek.
Chloroza liści truskawki Chloroza liści truskawki

Magnez jest jednym z podstawowych pierwiastków wchodzących w skład budulca rośliny - chlorofilu. Jest on zatem odpowiedzialny za odpowiednie wybarwienie liści rośliny oraz intensywny przebieg procesów fotosyntezy.

Chloroza liści spowodowana brakiem magnezu uwidacznia się poprzez bielenie blaszek liściowych pomiędzy nerwami. Jest chorobą fizjologiczną rośliny i może zostać zahamowana prawidłowym odżywianiem -nawożeniem kompostem, obornikiem czy wywarem z ziół.

Każda z roślin ma charakterystyczne dla siebie potrzeby pokarmowe. Truskawka wykazuje dużą potrzebę

Brak magnezu u truskawki Brak magnezu u truskawki

nawożenia oraz zmiany miejsca co trzeci rok. Dla dużego plonu, ważne jest także nawadnianie oraz ściółkowanie roślin słomą, która podwyższa temperaturę gleby i chroni owoce przed silnym zabrudzeniem.

Podłoże pod truskawkę musi mieć odczyn lekko kwaśny. Jeśli zauważymy chlorozę liści spowodowaną brakiem magnezu, do szybkiej interwencji możemy zastosować sypki dolomit, który jest solą magnezowo-wapniową. Podwyższa on zarazem pH gleby, co może być wskazane przy zakwaszonym podłożu.

Autor: Beata Dulko