Patison - bliski krewniak dyni

Patison to odmiana dyni zwyczajnej, którą uprawiamy od wielu lat wraz z dynią, cukinią i ogórkiem jako główny plon. Nie wymaga dużej ilości zabiegów, a jedynie miejsca, gdyż jedna dojrzała roślina zajmuje prawie metr kwadratowy powierzchni.
Roślina patisona Roślina patisona


Opis rośliny

Cucurbita pepo var. patisoniana jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych (Cucurbitacea). Pokrój rośliny jest krzaczasty do wysokości 1 m. Kwiaty pojawiają się w kątach liści. Owoc jest oryginalny gdyż przypomina dysk karbowany lekko brzegiem. Kolor skórki zależy od odmiany: żółty, biało-kremowy, ciemnozielony.

Warunki uprawy

Temperatura: optimum to 25 st.C sadzimy po 15.V
Wilgotność: około 70% poj. wodn.
Gleba: piaszczysto-gliniasta o dobrej strukturze

Owoc patisona Owoc patisona

Uprawa:

1. Wysiew nasion końcem kwietnia, początkiem maja

2. Sadzenia rozsady po 15.V ewentualnie wcześniej z możliwością okrycia roślin agrowłókniną

3. Rozstawa roślin 1x1m - nie może być mniejsza, gdyż roślina rozrasta się szeroko. Nie wymaga pielenia w czasie późniejszej uprawy dzięki swoim rozmiarom, a jedynie podlewanie w czasie upałów (płytki system korzeniowy).

Tekst i zdjęcia: Beata Dulko

Przeczytaj także o ogrodzie:
Uprawa cukinii
Kawon czyli popularny arbuz
Ogórek w gruncie: o czym należy wiedzieć
oraz nowy Kalendarz warzyw!