Uprawa czosnku nie tylko do kuchennych innowacji

Czosnek jest bardzo popularnym warzywem, w Polsce używanym jako środek w leczeniu przeziębień i jako środek wzmacniający odporność. Zawdzięcza on to zawartości witaminy C oraz szerokiemu działaniu bakteriobójczemu. W naszych kuchniach używany jest dość powszechnie jako przyprawa. jak samemu uprawiać tę chińską roślinę i mieć z niej pożytek przez cały rok?
Cebule i ząbki czosnku Cebule i ząbki czosnku

Czosnek jest bardzo wytrzymały na chłody i przymrozki, ale w okresie wytwarzania się cebuli i dojrzewania wymaga ciepłej i słonecznej pogody.

Gleba dla tego popularnego w Polsce - choć oryginalnie chińskiego warzywa to najlepiej gleba lekka, ciepła, żyzna i próchnicza. Oprócz tego musi być odpowiednio wilgotna i obojętna (nie zakwaszona).

Ziemię pod czosnek należy nawozić. Można go sadzić następnym roku po jesiennym rozłożeniu obornika. Powinna się unikać sadzenia go w miejscach, gdzie już rósł czosnek lub cebula.

Rozmnażanie czosnku

Czosnek sadzimy na wiosnę - końcem kwietnia, początkiem czerwca. Możemy także posadzić jesienią (końcem października lub w listopadzie) tak aby nie zaczął rosnąć przed zimą - dzięki temu cebulki są większe, a cały plon otrzymujemy wcześniej.

Do sadzenia wykorzystujemy pojedynczą cebulę, czyli tak zwane ząbki, które otrzymujemy z podziału główki. Ważne jest to, aby każdy ząbek miał kawałek piątki.

Ząbki sadzimy w zagonach na głębokość około 3-5 cm, w rzędach odległych o 10-15cm i w nich odległościach 6-10 cm. Przy jesiennym sadzeniu należy ząbki posadzić głębiej - na około 5-8cm.

Zbiór następuje w lipcu lub sierpniu, gdy zauważymy zasychanie szczypioru. Jeśli nie wyjmujemy go w tym czasie, czosnek rozpadnie się w poszczególne ząbki.

Przechowywać czosnek należy w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy możemy się cieszyć nim kilka miesięcy - z plusem dla naszej ekologicznej kuchni.

Tekst i zdjęcia: Redakcja