Ozdobny ogród warzywny

Nie tylko kwiaty i zioła w ogrodzie warzywnym upiększają ogród warzywny. Także same warzywa są bardzo cenne dekoracyjnie, o czym często zapominamy, gdyż ich uprawa jest wymagająca i wymaga nieustannej pielęgnacji.
Na kompost wysiejmy nasturcję

Można wymienić bardzo dużo gatunków i odmian warzyw o ciekawej fakturze, kształcie i kolorze liści, pędów i owoców. Coraz częściej także na rynku pojawia się więcej nowych odmian przeznaczonych do uprawy kubłowej – czyli w donicach. Ciekawe odmiany to:
1. Szczypiorek (Allium schoenoprasum) ‘Wulkan’ o żywo zielonych, grubych i długich liściach
2. Sałata (Lactusa sativa) ‘Sanguine’ – o trzech odcieniach czerwieni na jednej roślinie
3. Sałata (Lactusa sativa) ‘Robinson’ – brzegi jasnozielonych liści są lekko fryzowane
4. Seler naciowy (Apium graveolens) ‘Golden Spartan’ ogonki liściowe są koloru biało-zielonego i odcieniu żółtawym
5. Pomidor (Lycopersicon esculentum) ‘Koralik’ – odmiana prowadzona przy paliku, produkująca około 30-stu czerwonych, kulistych i małych owoców w jednym gronie.

Kapusta ozdobna

Szczególną uwagę można zwrócić na dynię - odmiana ozdobna, choć niejadalna (Cucurbita pepo var. ovifera) wytwarza duże liście i piękne kwiaty – żółte o dzwonkowatej koronie oraz jagodach różnego kształtu. Ponieważ roślina się płoży, stosuje się ją także do osłony murów, pergoli, siatek oraz altan i balkonów, a owoce w kompozycjach kwiatowych.

Kształt rośliny ma także bardzo duże znaczenie w ogrodzie, a jarmuż, szpinak, czy por wyróżniają się nim z pośród pozostałych warzyw. Przede wszystkim jednaj najważniejsze jest zestawienie roślin ze sobą. Pomijając już zjawisko allelopatii, najwłaściwsze jest łączenie ze sobą nisko rosnących gatunków – do 40 cm wysokości. Oddzielnie należy sadzić wysokie odmiany, jak pomidor, ogórek, papryka.

Atrakcyjne zestawienia warzyw:
1. Wysoki i wąski por + szeroka i niska, jasnozielona sałata
2. Por + cykoria
3. Cebula + ciemnoczerwona cykoria
4. Jeden krzew pomidora + obwódka z fasoli karłowej
5. Duże głowy kapusty + rzodkiewka
6. Fasola karłowa + por + sałata

Autor: Beata Dulko-Kaszowska