Płodozmian to podstawa w uprawie ekologicznego ogrodu warzywnego. Gwarantuje zdrowy i obfity plon, każdego ogrodu. Wymaga zaplanowania odpowiedniej kolejności i zmienności upraw roślin w całym ogrodzie lub na kilku grządkach.
Oto przykład płodozmianu dla kilku grządek z wykorzystaniem najpopularniejszych warzyw:
Najważniejsza jest rotacja roślin -nigdy nie sadźmy tych samych roślin, w tym samym miejscu przez min. 3-4 lata. W ten sposób szkodniki danego gatunku rośliny, które nagromadziły się w glebie, obumrą z braku żywiciela. Ponadto rośliny należące do tej samej grupy, jak np. dyniowate czyli ogórki, dynie, patisony mają bardzo podobne wymagania pokarmowe. Możemy doprowadzić do silnego ograniczenia pierwiastków w glebie, związanymi z tą grupą roślin.
W planowaniu grządek należy także uwzględnić jej wcześniejsze przygotowanie pod daną roślinę. Możemy wykorzystać obornik, który preferują gatunki warzyw o wysokich wymaganiach pokarmowych (dyniowate, cebulowe i kapustne oraz seler). Pozostałe korzeniowe, pomidor i warzywa strączkowe, możemy z powodzeniem uprawiać w drugim roku po oborniku.
Wykorzystując jedynie kompost, pamiętajmy iż należy go stosować regularnie, co roku najlepiej pod wszystkie warzywa, a te najbardziej wymagające dodatkowo nawożąc suchym obornikiem.
Autor: Redakcja Mój Ogrodnik, Beata Dulko-Kaszowska