Szybkie dyniowate w naszym ogrodzie

Ogórek, melon, patison, cukinia czy kabaczek to najszybciej wybijające siewki. One jak i ich nasiona są duże więc nie sprawiają żadnych kłopotów przy wysiewie. Spróbujcie sami - własne warzywa dają naprawdę wiele radości!
Ogorek w gruncie Ogorek w gruncie

Dyniowate możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu lub produkując rozsadę. Pierwsza metoda jest najtańsza.

Przygotowujemy stanowisko z żyzną, próchniczną, stale wilgotną glebą. Termin wysiewu nasion przypada na pierwszą połowę maja gdy gleba jest już nagrzana (12st.C powinna mieć wierzchnia warstwa gleby), a jej duża wilgotność gwarantuje wykiełkowanie nasion. Późniejszy termin może być ryzykowny przez niedostatek wilgoci końcem czerwca.

Rozstawa co 15-20 cm po 2 nasiona -później przerywamy.

Wschody zauważymy po 10-14 dniach. Jeśli nasiona nie wykiełkowały to znaczy iż najprawdopodobniej zgniły przez nadmiar wody.

Uprawa z rozsady:

Temperatura kiełkowania nasion: 24-26st.C, po wschodzie 16-24st.C
Światło: po wschodzie nasion pełne słońce
Termin siewu: 3 tygodnie przed planowanym wysadzeniem do gruntu
Gleba: żyzna, organiczna
Miejsce siewu: doniczki 6-7cm średnicy, wielo-doniczki pelne i pierscieniowe

Dyniowate wysiewamy po 1 nasionku przy tescie nasion lub bezposrednio po 2 do doniczki. Po wykielkowaniu slabsza rosline wyrzucamy.

Krzew patisona Krzew patisona
Bukiet warzyw Bukiet warzyw

Autor tekstu i zdjęć: Beata Dulko-Kaszowska