Wielkość dyni, jaką możemy wyhodować lub kupić jest różna. Dynie ozdobne są zazwyczaj małe, dynia olbrzymia tworzy natomiast bardzo duże owoce, a jej rozmiary są ogromne. Sposobem na wykorzystanie w całości takiej dyni może być mrożenie, konserwacja w słoikach oraz świeża konsumpcja.
Przede wszystkim musimy jednak uzyskać materiał wyjściowy: miąższ. Możemy go zeskrobać (na przykład metalową łyżką do lodów) lub odcięte części zetrzeć na takce. Co ważne taki miąższ zawiera bardzo dużo wody, dlatego po zmiksowaniu idealnie nadaje się na zupę dyniową, a po odsączeniu (możemy pozostawić w sicie na noc) wykorzystajmy do ciasta.
Jeszcze innym sposobem jest pokrojenie dyni i zapiekanie w piekarniku. Miąższ zmięknie i z łatwością ściągniemy go ze skóry.
Przepis na ciasto dyniowe
Pamiętajmy o pestkach to idealne źródło kwasów i tłuszczy, a także nasion do wysiania w przyszłym roku. Do spożycia w stanie surowym nadaje się także sam miąższ. Jest słodki i orzeźwiający. Sok z odsączonego miąższu jest tego samego smaku.
Jeśli nie zakonserwujemy w słoikach całości, część możemy także zamrozić. To szybszy sposób na zagospodarowanie całego owocu.
Autor: Redakcja Mój Ogrodnik