EKOżywność

Tematy Ogolne

Jak wykorzystać dynię?

Dynia to ogromny owoc, do którego przerobienia musimy znaleźć czas i miejsce w spiżarni. My podpowiemy Wam jak wykorzystać nawet największy okaz, po to aby wiosną i latem zasmakować ciasta czy zupy dyn...

Czytaj dalej
Jak wykorzystać dynię?
Przepisy

Ciasto dyniowe

To bardzo szybki i prosty na zawsze udające się ciasto dyniowe. ...

Czytaj dalej
Ciasto dyniowe
Przepisy

Przepis na domowe ziołowe bułeczki

Śniadanie każdego dnia może być pożywne, smaczne i efektowne. Trochę mąki, trochę drożdży i trochę wody. Olej, świeże zioła, cukier, sól. To szybki sposób na pysze bułeczki ziołowe. Dla tych, którzy ju...

Czytaj dalej
Przepis na domowe ziołowe bułeczki
Roœliny

Mango wśród owoców tropikalnych

Owoce egzotyczne, które kiedyś były dla nas niedostępne, dzisiaj wypełniają półki supermarketów. Transportowane jeszcze w stanie pół-surowym przemierzają pół globu zamarznięte. Jednym z regionów, który...

Czytaj dalej
Mango wśród owoców tropikalnych
Roœliny

Pistacje kalifornijskie

Do ich spożywania namawiają producenci bakalii i suszonych owoców. Są większe i bardziej zielone od pozostałych odmian pistacji. W dodatku maja rozchylone skorupki, które ułatwiają ich wyłuskiwanie. W ...

Czytaj dalej
Pistacje kalifornijskie
Roœliny

Żurawina ostatnio bardzo modna

Już nie tylko konfitury z żurawiny, ser camembert z żurawiną, ale także soki i całe serie naturalnych kosmetyków - świat odkrywa zalety żurawiny. Te krzewinkę bardzo łatwo jest wyhodować w polskich war...

Czytaj dalej
Żurawina ostatnio bardzo modna
Roœliny

Ogrody jak lasy o zapachu poziomek

Oto przepis na owocujące przez wiele miesięcy poziomki. W jaki sposób je rozmnażać, jakie wybrać miejsce dla nich najlepsze, kiedy będą długo owocować? Nie jest łatwo stworzyć na małej powierzchni leśn...

Czytaj dalej
Ogrody jak lasy o zapachu poziomek
Przepisy

Konserwujemy małe patisony

Przygotowując przetwory na zimę możemy także użyć malutkich patisonów. Konserwowane w occie smakują jak korniszone ogórki....

Czytaj dalej
Konserwujemy małe patisony
Przepisy

Konserwujemy ogórki

Gdy uprawiamy ogórki w ogrodzie czy na działce ich nadmiar możemy wykorzystać konserwując je na słodko w occie lub kisząc. Będą doskonałym uzupełnieniem diety zimą....

Czytaj dalej
Konserwujemy ogórki
Przepisy

Przecier jabłkowy na zimę

Nie zawsze mamy czas aby przerobić wszystkie warzywa i owoce latem na przetwory czy ciasta. Tym bardziej zimą tęsknimy za świeżymi owocami oraz smakołykami z nich zrobionymi. ...

Czytaj dalej
Przecier jabłkowy na zimę