Maksymalna wysokość: 0.5 metra
Aksamitka jest w naszym klimacie rośliną jednoroczną o jaskrawożółtych kulistych koszyczkach. Łodygi są silnie rozgałęzionych i są pokryte ząbkowanymi liśćmi.
System korzeniowy jest zwarty dlatego roślina nadaje się do uprawy kubłowej oraz na stanowiska ubogie.
Aksamitka potocznie jest nazywana Śmierdziuszkiem gdyż jej liście wydają charakterystyczny zapach dzięki czemu odstraszają nornice i inne szkodniki. Dlatego bardzo często sadzimy je w ogrodach warzywnych oraz w niskich obwódkach rabatowych.
Innymi popularnymi gatunkami są:
-- 'Patula' - A. Rozpierzchłe (francuskie) - koszyki pełne, średnica do 5 cm. Rośliny z grupy afrofrancuskiej posiadają liczne niewielkie koszyczki, zazwyczaj dwukolorowe, pojedyncze i czasem zebrane w niby wierzchołki.
-- 'Tenuifolia' - A. wąskolistne -
mają pierzaste liście i liczne niewielkie koszyki zebrane w wierzchołki.
Przy wczesnym wysiewie Aksamitka daje prawie stu procentowy plon bez wczesnych zabiegów. Aby wykonać rozsadę, która zakwitnie już w Maju należy wysiać nasiona na przełomie Stycznia / Lutego. Podłoże należy przygotować z torfu / ziemi ogrodowej i piasku w stosunku 1 do 1. Po wysianiu nasiona najlepiej przykryć dodatkowo cieniutką warstwą piasku. Po 3-4 dniach zobaczymy kiełkujące siewki.
Kolor kwiatów:
Żółty
Okres kwitnienia:
Czerwiec I połowa - Wrzesień I połowa
Forma kwiatostanu:
kwiatostan
Słoce:
pełne słońce
Wilgotność:
półwilgotne, mokra
Odczyn gleby:
zasadowa, kwaśna, obojętna, lekko kwaśna
Gleba:
bez wymagań