Ekologiczne ozdoby choinkowe - zrób to sam(a)

Święta to dla niektórych okres komercji i wielkiego kupowania. Kupowania przede wszystkim prezentów, ogromnych ilości niepotrzebnego jedzenia i ozdób świątecznych. Pominąwszy nasze motywacje i potrzeby, czy potrzebujemy tych wszystkich ozdób czy nie, możemy mieć wpływ na swoje decyzje. I nasze wybory także mogą być ekologiczne: tanie, nieszkodzące środowisku, zrobione własnoręcznie w domu, i w końcu naturalne.


Czas świąt to magiczny czas, kiedy chcemy być kreatywni, tworząc nowe własne ozdoby. Inspirowani naturą, odrzucając plastikowe i błyszczące, masowe ozdoby, możemy stworzyć coś niepowtarzalnego. Oto kilka przykładów materiału, który każdy może znaleźć w swoim ogrodzie, parku i wykorzystać w dekoracjach Bożonarodzeniowych:
- owoce pomarańczy (rzadziej cytryny lub mandarynki) i jabłka jako suszone krążki, nadają żółty kolor kompozycji
- orzechy i szyszki - wszelkiego sortu od dużych po małe, można je pokolorować
- kolorowe trawy lub źdźbła zbóż, są jasnobrązowego koloru i można z nich stworzyć interesujące postacie, na przykład aniołka,
- zasuszone grzybki albo czerwone owoce jarzębiny lub róży; w sklepach bardzo popularne są ich plastikowe imitacje, a przecież odpowiednio późno zebrane naturalne owoce są bardzo trwałe.
- gałązki igliwia i zimozielonej mahonii. stworzycie z nich piękne kompozycje w wiankach lub mini choince ze ścinek
Zamiast gotowej choinki wiązanka ze ścinek
- cynamon , goździki lub wanilia - pamiątki przywiezione z tropikalnego targu stanowią wspaniałe zapachowe ozdoby;
- wstążeczki materiałowe, z szarego papieru, po starych opakowaniach na prezenty, z innych ozdób.
- jasna kora brzozy jako elastyczny, trwały materiał nadaje się do obróbki i wycinania z nij różnych wzorów
- pędy winobluszczu trójklapowego i pięciolistkowego są niezwykle elastyczne, długie. Nadają się do tworzenia podstawy wieńców.

Ekologiczne ozdoby choinkowe Ekologiczne ozdoby choinkowe
Ekologiczne ozdoby choinkowe Ekologiczne ozdoby choinkowe

Do owoców możemy użyć suszarki do owoców lub piekarnika, ale to ze względów energetycznych opłaca się tylko i wyłącznie wtedy, gdy mamy duże plany choinkowe. Oto przepis na plastry pomarańczy, cytryn i jabłka wysuszone w piekarniku:
Przygotuj cienkie 5 mm krążki owoców (im grubsze dłużej będą się suszyć). Rozłóż je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia na blasze. Ustaw piekarnik na 100 st. C w termoobiegu i susz przez godzinę, co jakiś czas odwracając krążki owoców. Później możesz nieco zwiększyć temperaturę i suszyć następną godzinę.

Naturalnie i ekologicznie na Święta Naturalnie i ekologicznie na Święta
Naturalnie i ekologicznie na Święta Naturalnie i ekologicznie na Święta

Stare rzeczy przerobione na nowo są nie tylko ładną i tanią ozdobą, ale także świadczą o ekologizmie domowników. Poza tym są modne, awangardowe i ekstrawaganckie. Do zasuszonych owoców możemy użyć naturalnych wstążeczek albo drucików.

Ozdoby zrobione własnoręcznie Ozdoby zrobione własnoręcznie
Ozdoby zrobione własnoręcznie Ozdoby zrobione własnoręcznie

Nowością w ekologicznych domach są ostatnio ozdoby ... z makaronu. Najlepiej przy ich produkcji "posłużyć się " swoimi dziećmi - to trochę jak robienie wydmuszek na Wielkanoc. Nie tylko kolorowe cukierki, ale także pokolorowane kawałki makaronu sklejone w kształty aniołków. W odróżnieniu od cukierków nie będziemy mogli ich zjeść, ale radość z możliwości wyrzucenia ozdób choinkowych na własny kompost gdy miną Święta ... jest przecież bezcenna.

Tekst i zdjęcia: Beata Dulko