Czas świąt to magiczny czas, kiedy chcemy być kreatywni, tworząc nowe własne ozdoby. Inspirowani naturą, odrzucając plastikowe i błyszczące, masowe ozdoby, możemy stworzyć coś niepowtarzalnego. Oto kilka przykładów materiału, który każdy może znaleźć w swoim ogrodzie, parku i wykorzystać w dekoracjach Bożonarodzeniowych:
- owoce pomarańczy (rzadziej cytryny lub mandarynki) i jabłka jako suszone krążki, nadają żółty kolor kompozycji
- orzechy i szyszki - wszelkiego sortu od dużych po małe, można je pokolorować
- kolorowe trawy lub źdźbła zbóż, są jasnobrązowego koloru i można z nich stworzyć interesujące postacie, na przykład aniołka,
- zasuszone grzybki albo czerwone owoce jarzębiny lub róży; w sklepach bardzo popularne są ich plastikowe imitacje, a przecież odpowiednio późno zebrane naturalne owoce są bardzo trwałe.
- gałązki igliwia i zimozielonej mahonii. stworzycie z nich piękne kompozycje w wiankach lub mini choince ze ścinek
Zamiast gotowej choinki wiązanka ze ścinek
- cynamon , goździki lub wanilia - pamiątki przywiezione z tropikalnego targu stanowią wspaniałe zapachowe ozdoby;
- wstążeczki materiałowe, z szarego papieru, po starych opakowaniach na prezenty, z innych ozdób.
- jasna kora brzozy jako elastyczny, trwały materiał nadaje się do obróbki i wycinania z nij różnych wzorów
- pędy winobluszczu trójklapowego i pięciolistkowego są niezwykle elastyczne, długie. Nadają się do tworzenia podstawy wieńców.
Do owoców możemy użyć suszarki do owoców lub piekarnika, ale to ze względów energetycznych opłaca się tylko i wyłącznie wtedy, gdy mamy duże plany choinkowe. Oto przepis na plastry pomarańczy, cytryn i jabłka wysuszone w piekarniku:
Przygotuj cienkie 5 mm krążki owoców (im grubsze dłużej będą się suszyć). Rozłóż je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia na blasze. Ustaw piekarnik na 100 st. C w termoobiegu i susz przez godzinę, co jakiś czas odwracając krążki owoców. Później możesz nieco zwiększyć temperaturę i suszyć następną godzinę.
Stare rzeczy przerobione na nowo są nie tylko ładną i tanią ozdobą, ale także świadczą o ekologizmie domowników. Poza tym są modne, awangardowe i ekstrawaganckie. Do zasuszonych owoców możemy użyć naturalnych wstążeczek albo drucików.
Nowością w ekologicznych domach są ostatnio ozdoby ... z makaronu. Najlepiej przy ich produkcji "posłużyć się " swoimi dziećmi - to trochę jak robienie wydmuszek na Wielkanoc. Nie tylko kolorowe cukierki, ale także pokolorowane kawałki makaronu sklejone w kształty aniołków. W odróżnieniu od cukierków nie będziemy mogli ich zjeść, ale radość z możliwości wyrzucenia ozdób choinkowych na własny kompost gdy miną Święta ... jest przecież bezcenna.
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko