Jakość, a nie ilość
Najważniejsze jest, aby dekoracja naszego stołu pasowała do stylu pozostałych elementów oraz samego pomieszczenia, w którym się będzie znajdować. W dzisiejszych kierunkach architektury wnętrz projektanci używają wielu materiałów jednocześnie, dlatego niekoniecznie musimy zwrócić uwagę na sam rodzaj użytego materiału, ale raczej na to, w jaki sposób będzie nam służyć.
Do nowoczesnych wnętrz o jednolitej barwie ścian i prostej formie wpasujemy szklane lub metalowe naczynia. Umieśćmy w nich wiosenne rośliny - cięte lub pędzone, a doniczkę zakryjmy suszoną trawą. Doskonale na dekoracje nadają się także suszone kolby kukurydzy ozdobnej. Przez kilka lat z rzędu możemy je używać jako imitację jaj, gdyż są o wiele mniejsze od kolby kukurydzy jadalnej oraz ich kształt jajo-podobny.
Kolor ziaren różnić się może w owocostanie, ale w sprzedaży najczęściej spotkamy bordowe i białe. To właśnie takie kolby doskonale wpasujemy w wiejski styl pomieszczenia - bez względu na ułożenie i pozostałe użyte materiały. Oczywiście, na naszym stole wielkanocnym nie może zabraknąć elementów ekologicznych. A doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju kosze wiklinowe, ręcznie zaplatane pojemniki, czy drewniane skrzyneczki.