Sprzęt komputerowy - w domu, czy w pracy - to niezbędne narzędzie współczesnego człowieka. Tymczasem jest pożeraczem masy energii, głownie przez nierozsądne użycie czy zaniedbania. Ile na temat zielone...
Czytaj dalejIdealne przedsięwzięcie promocyjne dla ekologii to świetnym produktem zainteresować masy. Taka właśnie jest wystawa Technologie dla Klimatu w znanym centrum handlowym Złote Tarasy w Warszawie. Innowacj...
Czytaj dalejModa i etyka to temat długofalowego projektu Polskiej Akcji Humanitarnej, skierowanego na uświadamianie konsumentom, aktywistom i firmom o problemach etycznych związanych z produkcją szeroko pojętej od...
Czytaj dalejTwo Sides rozpoczęło w Wielkiej Brytanii kampanię uświadamiającą konsumentów o walorach papieru do drukowania i jego środowiska historii. Przez poważny wpływ, łatwości odbioru, a także indywidualną prz...
Czytaj dalejAvocado rośnie wysoko na drzewie i przypomina pomarańcze, tylko zielone. Dojrzewa w połowie września, ale można zebrać owoce wcześniej i długo przechowywać w chłodnej temperaturze. Smak specyficzny - n...
Czytaj dalejEric. G. Olson – autor literatury o zielonym biznesie w Ameryce – twierdzi, że carbon footprint (odcisk węglowy) już niedługo stanie się zwyczajowo stosowanym przy ocenie każdego przedsięwzięcia komerc...
Czytaj dalejBardzo wiele się ostatnio pisze na temat tajemniczych samochodów przyszłości - czyli pojazdów na prąd - także produkowanych w Polsce. Firma Impact Automotive Technologies z Pruszkowa to jak na razie je...
Czytaj dalejOd 2010 roku wzrosną opłaty za wywóz śmieci. Jest to efektem zamykania lokalnych wysypisk, które jako główna metoda gospodarowania odpadami w kraju (najgorsza z możliwych) nie spełnia unijnych wymagań ...
Czytaj dalejAmbasada Szwecji, Biuro Radcy Handlowego Ambasady Szwecji oraz Zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zapraszają na konferencję oraz spotkanie z przedstawicielami instytucji ...
Czytaj dalejPatison to odmiana dyni zwyczajnej, którą uprawiamy od wielu lat wraz z dynią, cukinią i ogórkiem jako główny plon. Nie wymaga dużej ilości zabiegów, a jedynie miejsca, gdyż jedna dojrzała roślina zajm...
Czytaj dalejAnanasy rosną w trawie, ale tylko w ciepłych krajach. Do nas najczęściej trafiają po długiej morskiej podróży, i nieco mniejsze niż naturalnie - ponieważ w zamrożeniu nie zdążyły dojrzeć. W kuchni doda...
Czytaj dalejFundacja Aeris Futuro posadzi w południowej Polsce 20 tys. drzew oraz zachęci dzieci w rodzinnych domach dziecka do działań ekologicznych – oszacują emisje dwutlenku węgla czyli tzw. ślad klimatyczny o...
Czytaj dalejArbuz jest rośliną należącą do rodziny dyniowatych, którą możemy uprawiać jako roślinę eksperymentalną. Ma bardzo duże wymagania klimatyczne i glebowe, pomimo iż najlepiej z dyniowatych znosi suszę. ...
Czytaj dalejCukinia jest bardzo popularnym warzywem - uprawianym w Polsce od wielu lat. W ciągu sezonu jedna roślina może wydać od 25 do 40 sztuk owoców. Uprawa cukinii nie jest trudna, choć wymaga dużo miejsca. ...
Czytaj dalejProdukcja bananów nie tylko jest ogromnym polem do popisu dla zarządzania CSR i ekologią, ale także miejscem - gdzie może powstawać zielona energia z odpadów. Temat coraz bardziej popularny i dyskutowa...
Czytaj dalejPolskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego oficjalnie otworzy się dla wszystkich (16.10.2009), którzy chcieliby zostać jego członkami. Z tej okazji tego dnia w Krakowie, w hotelu Sheraton, zorgan...
Czytaj dalejPiotr Tomczyk reprezentuje Ekoogrodnictwo.com.pl - sklep oferujący szeroką gamę artykułów do ekologicznej produkcji rolnej, w tym bogaty asortyment dla ogrodników. Ekoogrodnictwo nabiera coraz większeg...
Czytaj dalej15 września w Placówce Opiekuńczo – Wychowawczej „Parkowa” w Krakowie odbyła się czwarta polska edycja programu Timberland Serv-a-palooza. Wolontariusze z Timberland oraz Sizeer, Umbro i Centrali Marke...
Czytaj dalejNadrzędnym celem działalności Liberate Media jest promocja ekologicznego stylu życia oraz zrównoważonego rozwoju. Obecne, autorskie projekty agencji, są skierowane głównie do konsumentów, które zainter...
Czytaj dalej31 sierpnia w restauracji Jazz Bistro Zen w Warszawie odbyło się kolejne spotkanie osób zainteresowanych ekologią, choć niekoniecznie z nią związanych zawodowo. Tym razem było poświęcone dwóm tematom: ...
Czytaj dalej