Album Wydawnictwa Zielona Sowa pokazuje listę stu niepowtarzalnych miejsc z całego świata, którym grozi poważne niebezpieczeństwo zniknięcia z powierzchni Ziemi lub drastycznego pogorszenia warunków ży...
Czytaj dalejEtyczne zakupy budzą coraz więcej kontrowersji. Z jednej strony pojawiają się głosy, że Polacy są niedorośli, plebejscy i w ogóle niewyczuleni na kwestie pozacenowe w wyborach konsumenckich, z drugiej ...
Czytaj dalejJest kilka takich miejsc w naszym ogrodzie, które z trudem jest zagospodarować, gdyż nawet chwasty nie chce tam rosnąć. Czasem przy szerokiej przestrzeni trawnika chcemy dodać kilka bylin i krzewów aby...
Czytaj dalejJesienią 2010 roku w Warszawie, odbędzie się konferencja zatytułowana Eco Business Forum 2010, organizowana przez portal Ecologytime.com. Dwudniowe wydarzenie poświęcone będzie eko-innowacjom w biznesi...
Czytaj dalejWe wtorek 9 marca Urzad Miasta Stołecznego Warszawy i ambasada Szwecji organizują seminarium pt. Ekologiczne rozwiązania wprost ze Szwecji. Mowa będzie oczywiście o gospodarce odpadamy komunalnymi i wy...
Czytaj dalejEkologia wydaje się być czystą ideologią bez zysku i tak traktuje ją wielu fascynatów i działaczy. Jednocześnie, dla tych, którzy znają się na CSR, czyli odpowiedzialnym zarządzaniu biznesem, ekologia ...
Czytaj dalejProjekt nowej ustawy o organizmach modyfikowanych genetycznie wciąż wzbudza kontrowersje. Publiczne wysłuchanie, które odbyło się w Sejmie na początku lutego, podsyciło tylko emocje wokół tego problemu...
Czytaj dalejOd wielu lat do zimowego przechowywania roślin egzotycznych wykorzystuje się wymyślne konstrukcje szklane. Na ich popularność wpływa dostępność różnorodnych materiałów oraz możliwość zaoszczędzenia kon...
Czytaj dalejForum Odpowiedzialnego Biznesu już po raz ósmy zaprezentowało Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. W tym roku wybrano 110 dobrych praktyk firm z obszarów: miejsce pracy, rynek, społ...
Czytaj dalejCoraz więcej konkursów, ponieważ coraz więcej raportów społecznych. Firmy wiedzą, czym jest CSR i chcą się wyróżnić własną strategią oraz sposobem komunikowania. W tegorocznej edycji konkursu „Raporty ...
Czytaj dalejPromocją standardów społecznej odpowiedzialności w przedsiębiorstwach zajmuje się coraz więcej podmiotów, nie tylko pozarządowych czy niekomercyjnych. Najnowsze partnerstwo z reguły działających przeci...
Czytaj dalejProces organizacyjny budowania struktur i funkcjonalności zarządzania ekologicznego w przedsiębiorstwie wydawniczym jest skomplikowany, ponieważ nie ma wiele wzorców czy ram prawnych dla tego typu zarz...
Czytaj dalejPortal Ekologia.pl opublikował listę porad, jak spędzić ekologicznie komercyjne walentynki 2010. Nie musicie bowiem pozostawiać po sobie kolejnej góry śmieci, czy napędzać konsumpcję. Lepsze są prezent...
Czytaj dalejZałóżmy, że Walentynki mało Cię obchodzą, ale ponieważ Twoją druga połowę nie - musisz przygotować jakąś niespodziankę, albo wręcz prezent. Kwiaty cięte odpadają (już tłumaczyliśmy dlaczego), gadżetów ...
Czytaj dalejKonferencja międzynarodowej studenckiej organizacji AIESEC w Polsce już po raz piąty zostaje zorganizowana pod szyldem dwóch tematów, kluczowych dla współczesnego nauczania zarządzania: nauki i praktyk...
Czytaj dalejJuż nie tylko greenwashing, ale przerabianie na lokalne - to czeka na klientów zainteresowanych dobrymi produktami. Koncerny prześcigają się w pomysłach na to, jak wmówić wrażliwemu klientowi, że właśn...
Czytaj dalejCzęsto nie mamy świadomości, że nasze codzienne wybory konsumenckie „wspierają” wyzysk, degradacje środowiska naturalnego, kreują biedę. Nie wiemy, że kupując hiszpańskie pomidory i sałatę czy tani chi...
Czytaj dalejGaviotas to nazwa wioski na kolumbijskiej sawannie, założonej w latach 70tych przez naukowca i ekologa Paolo Lugari. Tę wdzięczną nazwę zawdzięcza miejscowej mewie, a jej koncepcja opiera się na modelu...
Czytaj dalejNa podstawie wywiadu z amerykańskim publicystą Michaelem Pollanem można wywnioskować, że za dobre jedzenie po prostu trzeba płacić. I to dużo więcej. Najbardziej na skutkach złego odżywiania tracą bied...
Czytaj dalejCzłowiek jest tym, co je - powiedział kiedyś filozof Ludwik Feuerbach. 150 lat później niewiele osób wie, co je, i czy to jedzenie pozwoli mu być zdrowym. Minęły czasy, kiedy wybieramy jeść, czy nie je...
Czytaj dalej