Jak wykorzystywać wiedzę o zagrożeniach żywnością genetycznie modyfikowaną w życiu codziennym?
Jak rozpoznawać GMO w żywności?
Jak dopytywać się w sklepie o skład produktu?
Jakimi kryteriami się kierować przy zakupach?
Bojkotować czy wspierać zakupami żywność eko?
Spotkanie w ramach Wielkiego Pikniku.
Piknik ważnych dyskusji - czyli cykl spotkań m.in. o tematyce praktycznego zastosowania ekologii w życiu codziennym tym razem był poświęcony zagadnieniom żywności ekologicznej oraz problemom związanym z żywnością transgeniczną (GMO). Spotkanie 24 lipca 2010 roku odbyło się w Centrum ekoJa (Warszawa-Ochota, ul. Bohdanowicza 5, tel. (22) 403 10 02). Koordynatorem wydarzenia był Marcin Galicki z ekoJa.
Redaktorki współtworzące portal o ekologicznej konsumpcji Marta Krawczyk i Kasia Dulko miały przyjemność poprowadzić warsztaty i dyskusję z uczestnikami pikniku pod kontrowersyjnym tematem: „Czy grozi nam atak zmutowanych pomidorów” - fakty i mity dotyczące żywności genetycznie modyfikowanej?.
Podczas dyskusji jako inspiracje ciekawe pokazane zostały wciąż jeszcze mało znane filmy dotyczące tematu GMO:
- ”GMO, genetyczna ruletka” - Reportaż Julii Popławskiej, reporterki TV
- ”Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci” - Zapis rozmowy z Jeffrey'em Smith'em – znanym również w Polsce autorem książki „Nasiona Kłamstwa”. (W dokumencie przedstawione są fakty na temat konsekwencji spożywania przez amerykańskich uczniów żywności zawierającej GMO.)
- ”Nasiona Prawdy” - Dokument przedstawia wypowiedzi rolników amerykańskich, którzy opowiadają swoje doświadczenia związane z roślinami transgenicznymi.
Wydarzenie odbywało się w ramach akcji: WIELKI PIKNIK DLA POLSKI WOLNEJ OD GMO.
Więcej informacji na stronie http://wielkipiknik.pl
Poczęstunek w przerwach między dyskusjami zasponsorowały firmy zajmujące się żywnością ekologiczną: sklepy z żywnością My Ecolife i producent wina ekologicznego Aronica.
Na zdjęciach: Dyskusja o GMO - jak poznać zagrożenia i mieć wybór?