Po co robić gnojówkę?
Głównym celem wykonania gnojówki jest ochrona, nawożenie i wzmocnienie roślin. Przefermentowany roztwór wzbogaca glebę i rośliny w mikroelementy, zwalcza patogeny czy odstrasza szkodniki.
Jak przygotować gnojówkę?
Do przygotowania gnojówki używamy zielnych, niezdrewniałych części roślin, często także kwiatów. 1 kg pociętych, rozdrobnionych łodyg i liści zalewamy zimną wodą, w naczyniu plastikowym, kamionkowym lub drewnianym. Przez około 2 do 4 tygodni dochodzi do sfermentowania tkanek. Naczynia nie wolno szczelnie zamykać, a dodatkowo co kilka dni należy zamieszać, doprowadzając tlen.
Podczas fermentacji powstaje także przykry zapach, który może przyciągnąć owady. Ustawmy pojemnik z gnojówką w ustronnym miejscu i okryjmy go siatką. Można ograniczyć przykry odór, dodając do gnojówki mączki dolomitowej lub bazaltowej.
Kiedy gnojówka będzie gotowa?
Fermentacja zakończy się po 2 -4 tygodniach. Jej czas zależy od temperatury. Im wyższa tym czas krótszy. Gnojówka staje się klarowna i nie pieni się. Odcedzamy ją przez sito, następnie gazę lub płótno oraz wyciskamy z reszty sfermentowanego ziela. Gotowy preparat może być użyty nierozcieńczony lub dopiero po rozcieńczeniu (oprysk roślin stosujemy rozcieńczonym preparatem, aby ich nie spalić).
Przykłady często stosowanych gnojówek:
Pokrzywa zwyczajna - mszyce, przędziorki, choroby grzybowe, działa wzmacniająco, w kompoście ułatwia rozkład materii
Skrzyp polny - przędziorki, tarczniki, mszyce, choroby grzybowe i od glebowe, działa wzmacniająco
Wrotycz pospolity - mszyce, mrówki, rdza, ćma bukszpanowa
Autor: Redakcja Mój Ogrodnik