Podstawowa zaleta wysiewu jesiennego to oczywiście wcześniejsze wschody roślin wiosną. Dotyczy to zarówno warzyw jak i kwiatów, jednorocznych i wieloletnich. Oczywiście pod wysiew należy przygotować odpowiednie miejsce i podłoże. Może być to zagon dla warzyw najlepiej okryty agrowłókniną lub rozsadnik, z którego będziemy pikować przyszłą rozsadę.
Gatunki roślin do wysiewu:
- czarnuszka damasceńska (Nigella damascena)
- chaber bławatek (Centaurea cyanus)
- chaber piżmowy (Centaurea moschata)
- nagielek lekarski (Calendula officinalis)
- ostróżeczka ogrodowa (Consolida ajacis)
- rudbekia (Rudbecia sp.)
- jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
- mak wschodni (Papaver orientalis)
- tojeść kropkowana (Lysimachia punctata)
oraz zimujące odmiany sałaty, roszponki, pietruszki naciowej, szpinaku zwyczajnego.
Opracowanie: Redakcja Mój Ogrodnik