Kawon czyli popularny arbuz

Arbuz jest rośliną należącą do rodziny dyniowatych, którą możemy uprawiać jako roślinę eksperymentalną. Ma bardzo duże wymagania klimatyczne i glebowe, pomimo iż najlepiej z dyniowatych znosi suszę.
Arbuz Arbuz


Opis rośliny

Kawon jest w warunkach Polski rośliną jednoroczną. Tak jak inne rośliny z rodziny dyniowatych - ogórek, patison, cukinia - wytwarza długi pęd i stosunkowo małe liście w uprawie polowej. Kwiaty są podobne do kwiatów ogórka. Te mniejsze i jaśniejsze wyrastają z kątów liści przekształcając się w kulisty owoc.

Warunki uprawy

W zależności od warunków klimatycznych w danym roku, średnica owocu może osiągnąć od 10 do 40 cm pod osłoną.

Kawon wypuszcza długi pęd z liśćmi  i kwiatami Kawon wypuszcza długi pęd z liśćmi i kwiatami

Temperatura: optymalna od 28-30st.C!!!; nasiona kiełkują przy 19st.C, a zahamowanie wzrostu rośliny następuje przy 14st.C
Wilgotność: duża wilgotność podłoża gdy owoc wzrasta
Gleba: żyzna, najlepiej nawożona obornikiem

Kawon jest szczególnie wrażliwy na niskie temperatury i ulewne lata. Stosujemy w tym czasie płaskie osłony (agrowłóknina, słoma) bądź niskie tunele.

Zaczynamy uprawę rośliny wysadzając rozsadę w połowie maja bądź z początkiem czerwca. Owoce są przysmakiem mrówek dlatego sprawdzamy i pielęgnujemy grządkę wystarczająco często.

Autor: Beata Dulko