Opis rośliny
Kawon jest w warunkach Polski rośliną jednoroczną. Tak jak inne rośliny z rodziny dyniowatych - ogórek, patison, cukinia - wytwarza długi pęd i stosunkowo małe liście w uprawie polowej. Kwiaty są podobne do kwiatów ogórka. Te mniejsze i jaśniejsze wyrastają z kątów liści przekształcając się w kulisty owoc.
Warunki uprawy
W zależności od warunków klimatycznych w danym roku, średnica owocu może osiągnąć od 10 do 40 cm pod osłoną.
Temperatura: optymalna od 28-30st.C!!!; nasiona kiełkują przy 19st.C, a zahamowanie wzrostu rośliny następuje przy 14st.C
Wilgotność: duża wilgotność podłoża gdy owoc wzrasta
Gleba: żyzna, najlepiej nawożona obornikiem
Kawon jest szczególnie wrażliwy na niskie temperatury i ulewne lata. Stosujemy w tym czasie płaskie osłony (agrowłóknina, słoma) bądź niskie tunele.
Zaczynamy uprawę rośliny wysadzając rozsadę w połowie maja bądź z początkiem czerwca. Owoce są przysmakiem mrówek dlatego sprawdzamy i pielęgnujemy grządkę wystarczająco często.
Autor: Beata Dulko