Sałata masłowa

Sałata masłowa należy do grupy sałat siewnych, znanych w Starożytnych krajach już w V i IV wieku p.n.e. Sałata masłowa to jedna z form sałaty głowiastej, tworzącej rozetę ze starszych liści, a z młodszych wewnętrzną główkę.
Uprawa współrzędna z por Uprawa współrzędna z por


Opis rośliny

Sałata masłowa charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej zieleni. Jej system korzeniowy jest palowy, z licznymi korzeniami przybyszowymi.

Jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji. W uprawie polowej w okresie od czerwca do lipca wybija w pęd kwiatostanowy, który nie ma znaczenia dla ogrodnika.

Sałata masłowa jest rośliną klimatu umiarkowanego, bez wrażliwości na zimno.

Warunki uprawy

Stanowisko: pełne słońce, roślina dnia długiego
Temperatura: optimum 15-20 st.C, ale zaczyna przy 5 st.C, zahamowanie wzrostu przy -5 st.C,
Wilgotność: 50-80% gleby, 80% powietrza
Gleba: gliniasto-piaszczysta, przewiewna i żyzna ze względu na słaby system korzeniowy, pH 6,5

Sałata używana jest głównie jako przedplon i poplon dla roślin z ciepłego klimatu jak: pomidor, ogórek, papryka, ponieważ wymaga niższych temperatur w czasie uprawy. Siewki wysiewamy początkiem wiosny i pikujemy w miejsce stałe po około 3, 4 tygodniach.

Nawożenie

Uprawiajmy glebę pod sałatę stosując obornik oraz kompost. Warzywo to wymaga dużej ilości składników pokarmowych łatwo przyswajalnych, pomimo iż sama mało ich pobiera. Na glebach kwaśnych konieczne jest wapnowanie.

Sałata masłowa Sałata masłowa
Sałata masłowa siewki Sałata masłowa siewki

W warzywnych ogrodach pokazowych sałatę sadzi się w uprawie współrzędnej wraz z roślinami cebulowymi, ze względu na różny pokrój rośliny, długość wegetacji oraz brak pokrewieństwa botanicznego.

Autor: Beata Dulko
Redakcja Mój-Ogrodnik.pl
Potrzebujesz porady ogrodnika? Napisz do nas!