Opis rośliny
Sałata masłowa charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej zieleni. Jej system korzeniowy jest palowy, z licznymi korzeniami przybyszowymi.
Jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji. W uprawie polowej w okresie od czerwca do lipca wybija w pęd kwiatostanowy, który nie ma znaczenia dla ogrodnika.
Sałata masłowa jest rośliną klimatu umiarkowanego, bez wrażliwości na zimno.
Warunki uprawy
Stanowisko: pełne słońce, roślina dnia długiego
Temperatura: optimum 15-20 st.C, ale zaczyna przy 5 st.C, zahamowanie wzrostu przy -5 st.C,
Wilgotność: 50-80% gleby, 80% powietrza
Gleba: gliniasto-piaszczysta, przewiewna i żyzna ze względu na słaby system korzeniowy, pH 6,5
Sałata używana jest głównie jako przedplon i poplon dla roślin z ciepłego klimatu jak: pomidor, ogórek, papryka, ponieważ wymaga niższych temperatur w czasie uprawy. Siewki wysiewamy początkiem wiosny i pikujemy w miejsce stałe po około 3, 4 tygodniach.
Nawożenie
Uprawiajmy glebę pod sałatę stosując obornik oraz kompost. Warzywo to wymaga dużej ilości składników pokarmowych łatwo przyswajalnych, pomimo iż sama mało ich pobiera. Na glebach kwaśnych konieczne jest wapnowanie.
W warzywnych ogrodach pokazowych sałatę sadzi się w uprawie współrzędnej wraz z roślinami cebulowymi, ze względu na różny pokrój rośliny, długość wegetacji oraz brak pokrewieństwa botanicznego.
Autor: Beata Dulko
Redakcja Mój-Ogrodnik.pl
Potrzebujesz porady ogrodnika? Napisz do nas!