Troszkę o samej sałacie
Sałata to roślina jednoroczna, o krótkim okresie wegetacji. Uprawiamy ją wczesną wiosną lub jesienią, ze względu na krótki czas uprawy i wytrzymałość na niskie temperatury.
Więcej o warunkach uprawy sałaty masłowej przeczytasz: uprawa sałaty masłowej.
Uprawa w domu
Sałatę możesz nie tylko wysiewać, ale i uprawiać w warunkach domowych, jednak dla odpowiedniego wykształcenia liści warto roślinie zapewnić optymalne warunki, przede wszystkim świetlne.
Wysiew nasion rozpocznij w marcu. Nasiona w warunkach domowych, kiełkują po kilku dniach. produkcję rozsady można prowadzić w płaskich kuwetach, po to aby rozsadzić później rośliny lub docelowo w doniczkach. Użyj ziemi uniwersalnej lub mieszanki odkwaszonego torfu z piaskiem (4:1). Koniecznie podczas podlewania stosuj raz w tygodniu naturalny, płynny nawóz. Gdy rośliny wytworzą 3 liście rozsadź je, tak aby każda z nich miała miejsce średnicy 10cm. Optymalną temperaturą będzie 18 -19 st. C, przy jak największym oświetleniu.
Gdy tylko na zewnątrz temperatura osiągnie w ciągu dnia 10 -15 st. C, hartuj sałatę wynosząc ją na zewnątrz. Na noc, na parapecie zewnętrznym, możesz ją zostawić dopiero po ok. 10 dniach. Im wyższe piętro temperatura jest wyższa więc przygruntowe przymrozki nie uszkodzą rośliny.
Pierwszą sałatkę możesz zrobić po 6 tygodniach od wysiewu.
Autor: Redakcja Mój Ogrodnik, Beata Dulko-Kaszowska