Rośliny owadożerne to grupa roślin poprawniej nazywana mięsożernymi, gdyż w ich menu znajdują się oprócz owadów i ich larw także drobne ślimaki, rozwielitki, pająki, roztocza oraz niektóre robaki. Pochodzą z niemal wszystkich kontynentów i nie łączy ich systematyczny rodowód. Znajdziemy wśród nich zielne byliny tworzące rozety liści, kłącza czy bulwy oraz epifity nadrzewne, liany, pływacze i rośliny jednoroczne.
Siedlisko i wymagania pokarmowe
Większość roślin mięsożernych ma słabo rozwinięty system korzeniowy. Rosną w większości na torfowiskach, ale także w ubogich piaskach, skałach granitowych i piaskowcach -siedliskach związanych z wodą oraz o wysokiej przyswajalności azotu. Nie do końca sprawdzono, w jaki sposób rekompensują ubytek wapnia, choć nieliczne gatunki rosną w siedliskach wysoko zasolonych.
W większości są jednak roślinami światłożądnymi. Te o mniejszych wymaganiach świetlnych można rozpoznać po większej i szerszej blaszce liściowej.
Zasady uprawy:
- dostosować podłoże do wymagań danego gatunku;
- utrzymywać względnie wysoką wilgotność powietrza;
- stanowisko musi być słoneczne i przewiewne;
- do podlewania używajmy miękkiej wody;
- nie nawoźmy roślin - w większości przypadków wystarczy im co pewien czas jakaś mała mucha :-)
Autor: Beata Dulko
Przykłady roślin owadożernych: Rosiczka przylądkowa