Cukinia jest doskonałym dodatkiem do smażonych kotletów i ryb zamiast tradycyjnych ziemniaków. Często także podpiekana jest na grillu. Oto prosty sposób na cukinię w tradycyjnym obiedzie.
Potrzebne składniki:
- cukinia
- przyprawy (pieprz,sól)
Najlepsze do smażenia i gotowania są młode około 20cm owoce, gdyż nie zawierają dużej ilości wody. Cukinie myjemy i kroimy na plastry średniej grubości (możemy obrać wcześniej ze skórki). Każdy z plastrów otaczamy posypką z przypraw i ziół (np. tych które używaliśmy do mięsa czy ryby), a następnie wkładamy plastry cukinii na ruszt i do rozgrzanego piekarnika na czas 15-20 minut.
W ten sam sposób przygotowujemy połówki cukinii (przekrojone wzdłuż) z wydrążonym miąższem i nasionami na grilla.
Danie gotowe dla 4 osób przy użyciu 2 owoców cukinii średniej długości.