Cukinie lub bakłażany smażone w panierce

Cukinia, zwana także kabaczkiem, jest rośliną zawierającą dużo witaminy A, ale mało soli mineralnych. Bakłażan, zwany również oberżyną oraz gruszka miłosną, zawiera za to duże ilości potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.
Kotleciki z cukinii Kotleciki z cukinii


Potrzebne rzeczy:
- mała cukinia lub bakłażan
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej lub oliwa
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzenia:

Umyte cukinie (mogą być obrane ze skórki) pokroić w skośne plastry grubości około 7-8 mm, odrzucając końce (bakłażan po usunięciu szypułki pokroić w plastry tej samej grubości).

Oprószyć je solą oraz pieprzem i na 15 minut zostawić na sicie.

Następnie przełożyć na papierowy ręcznik lub czystą ściereczkę i dokładnie osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące, rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzany olej lub oliwę. Jeśli olej nie będzie wystarczający rozgrzany, należy zwiększyć ogień.

Smażyć na jasnozłoty kolor - około 2 minut z każdej strony - a następnie odsączyć z tłuszczu na sicie lub papierowym ręczniku.

Ilość gości: przygotowane dla dwóch osób