Oto przepis na mrożoną miętę - orzeźwiającą w upalne dni
Najbardziej aromatyczne, o najsilniejszym działaniu smakowym,są młode listki mięty, która jeszcze nie zakwitła. Zbieramy je rano lub wieczorem, a następnie dokładnie myjemy pod strumieniem letniej wody. Nie zbieramy ziół w środku słonecznego dnia, gdyż możemy doprowadzić roślinę do uschnięcia.
Do zamrożenie przeznaczamy najładniejsze i najmniejsze liście - skręcamy je lekko i umieszczamy foremce do kostek lodu, którą zalewamy czystą wodą. Później pozostaje już tylko mrożenie.
Zmrożona mięta nadaje się do użycia przez bardzo długi czas. My polecamy ją do chłodzenia drinków, soków czy wody mineralnej niegazowanej.
Po rozpuszczeniu lodu i podwyższeniu temperatury wody w którym liście mięty się znajdują, roślina będzie wypuszczać soki zabarwiając ciecz. Nada jej charakterystyczny dla niej smak, a jeśli wykorzystamy dużo kostek lodu będzie on bardzo intensywny i aromatyczny. Do podawania także z owocami lub sokiem.
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko
O ziołach także filmiki: Ogrodnik w TV