Składniki potrzebne do zrobienia sałaty nowalijkowej - czyli takiej, do której przyrządzenia używamy młodych wiosennych warzyw:
Główka sałaty masłowej lub lodowej BIO,
1-2 pomidory BIO,
1 zielony ogórek BIO,
Szczypiorek BIO,
Pęczek rzodkiewek BIO,
Garść oliwek BIO,
Ogórek korniszony BIO,
Kiełki rzodkiewki, lucerny i brokułu,
Olej lniany BIO
Jak postępować?
Nowalijki umyć i wysuszyć. Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do sałaty. Wszystko wymieszać w misce lub poukładać bezpośrednio na talerzach. Gotową sałatę podlać olejem lnianym. Można dodać sól ziołową, sok z cytryny, sos vinegrette.
Pytania dodatkowe :
1. Skąd się bierze warzywa w wersji BIO?
Wyjścia są w zasadzie trzy:
- kupić produkty certyfikowane - wadą tego rozwiązania jest po pierwsze ich cena, po drugie często opakowanie, po trzecie transport, który przebywają
- znaleźć rolnika, o którym wiemy, że uprawia warzywa w sposób organiczny;
- samemu uprawiać warzywa np. na balkonie albo w przydomowym ogródku. To najlepsze rozwiązanie z punktu widzenia ekologii - jeśli oczywiście dokonamy tego bez użycia chemii.
2. Kiedy kupować warzywa?
Zasada jest następująca w ekologicznej konsumpcji warzyw: WTEDY, kiedy jest ich naturalny czas zbioru. Np. teraz w czerwcu młode ziemniaki i rzodkiewki. podobnie jest z owocami - czerwcowe lokalne owoce to truskawki i czereśnie.
Smacznego życzą redakcje Biokuriera i portalu Mój-Ogrodnik.pl