Przepis na domowe ziołowe bułeczki

Śniadanie każdego dnia może być pożywne, smaczne i efektowne. Trochę mąki, trochę drożdży i trochę wody. Olej, świeże zioła, cukier, sól. To szybki sposób na pysze bułeczki ziołowe. Dla tych, którzy już wypiekają własny domowy chleb to kolejny sposób na ekologiczną samorealizację, dla początkujących - milowy krok zaawansowania w zdrowym stylu życia. Polecamy!
Pyszne bułeczki ziołowe Pyszne bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe - czyli jak zaspokoić zmysły z dobrym skutkiem dla zdrowia ... Będziemy do tego potrzebować:

Następujące składniki:
- 25g świeżych drożdży;
- 300ml wody;
- 50g posiekanych ziół np. takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn, natki pietruszki;
- 50ml oleju;
- 2 łyżki soli;
- 2 łyżki cukru;
- ok. 600g mąki (dodatkowo trzeba uwzględnić mąkę pod stolnicę).

Przygotowanie do procesu wypiekania ziołowych bułek:

1. Podgrzej wodę do temperatury około 40*C i zalej nią droższe. Mieszaj tak długo, aż wszystkie się nie rozpuszczą.
2. Do rozpuszczonych całkowicie drożdży dodaj większość mąki i resztę składników. Możesz także dodać otręby pszenne. A teraz cały proces pieczenia:

Bułeczki ziołowe Bułeczki ziołowe

3. Wygniataj ciasto ręcznie (lub w malakserze) do momentu, aż będzie jednolite, a następnie odłóż je w ciepłe miejsce na 30 minut aby wyrosło.
4. Gdy ciasto już wyrośnie, wyłóż go na stolnicę, zagnieć dodając resztę mąki i podziel na porcje. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a na niego babeczki. Odczekaj około 20 minut, aby ciasto wyrosło. Podgrzej piekarnik do temperatury 250*C.
5. Nim włożysz babeczki / bułeczki do rozgrzanego piekarnika, posmaruj je zimną wodą i piecz na środkowym piekarniku przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do wystygnięcia.

Tekst i Zdjęcia: Redakcja Moj-Ogrodnik.pl
posiadacie własny sposób na pieczony chleb? Przyślijcie, a my opublikujemy najlepsze przepisy!