Najważniejsze jest dobranie odpowiedniego koloru do dekoracji. Opakowanie na ciastka może być zwykłą folią po kwiatach, bądź ozdobnym papierem pakownym, czy nawet kawałkiem niewykorzystanej fototapety. Najważniejsze jest, by tylko był to czysty i niepotargany materiał.
Najważniejsze etapy tworzenia ciastowej dekoracji:
1. Rozcinamy folię lub papier na kwadraciki wielkości cztery razy większej niż nasze ciastka;
2. W środku naszego kwadratu kładziemy po jednym wypieku - oczywiście musi być już przestygnięty;
3. Rogi foli zaginamy do góry - do siebie;
4. Wiążemy kokardę wstążką lub sznureczkiem - możemy użyć także starych korali.
5. Zdobimy szyszkami, kolorowymi kamyczkami, lub orzechami.
Jeśli posiadamy choćby niewielki ogródek - a fani Ogrodnika najczęściej tak, bądź lubimy pielęgnować rośliny doniczkowe, warto wysiać kilka miesięcy przed Świętami nasiona kukurydzy ozdobnej. Rośnie ona tak samo jak kukurydza zwyczajna, lecz jej kolby są mniejsze. Możemy dobrać nasiona koloru czerwonego, bordowego oraz białego.
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że te nasiona są niejadalne, ale bardzo dobrze wyglądają po zasuszeniu. Dlatego stosuje się je w dekoracjach. Pasują szczególnie we wnętrzach, w którym panuje styl rustykalny: w połączeniu z różnego rodzaju naczyniami z naturalnego tworzywa czy w nowoczesnych, szklanych półmiskach tworzą bardzo ozdobną strukturę.
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko-Kaszowska
Więcej w temacie florystyki świątecznej i ekologicznej w tym miejscu: Ekologia na co dzień