Od kilku lat trwa ożywiona dyskusja na temat modyfikacji genetycznych i zastosowaniu GMO w rolnictwie przemysłowym. Za alternatywę dla rolnictwa przemysłowego uznaje się rolnictwo ekologiczne, które jest całkowicie wolne od GMO. Żywność organiczna jest jednak droższa niż ta produkowana przemysłowo. Panuje też przekonanie, że zrównoważone rolnictwo nie jest w stanie zaspokoić potrzeb ludzkości, a bez GMO koszty produkcji są drastycznie wysokie. Tańsze rolnictwo gwarantuje jedynie współczesna biotechnologia. Film „Obcy gen” Grzegorza Kuczka powstał w 2010 roku i dotyka głównie polskiej rzeczywistości. Kuczek oparł swój dokument na rozmowach z polskimi rolnikami, przetwórcami, naukowcami, przedstawicielami administracji państwowej i biznesu, w tym z ludźmi związanymi z takimi firmami, jak Monsanto.
Jakie są koszty i zyski obu metod produkcji, i jakie zagrożenia ze sobą niosą? Czym polska sytuacja różni się od tej zagranicą? Co jest prawdziwą alternatywą dla współczesnego rolnictwa i jakie są rozwiązania proponowane nam – konsumentom? Czy wiążą się z tym ukryte koszty, o których powinniśmy wiedzieć, bo są naprawdę istotne dla całego społeczeństwa? Warto zobaczyć, jaki obraz żywności modyfikowanej genetycznie wyłania się z dokumentu Grzegorza Kuczka i jak sytuacja
w Polsce wygląda w chwili obecnej.
Po filmie odbędzie się debata, której organizatorami są BioBazar i Greenpeace.
W dyskusji udział wezmą:
- Grzegorz Kuczek – twórca filmu,
- Edyta Jaroszewska – rolniczka ekologiczna, aktywistka,
- prof. dr hab. Tadeusz Żarski - przewodniczący Komisji ds. GMO w Ministerstwie Środowiska,
- Marcin Makowiecki – rzecznik prasowy Izby Zbożowo- Paszowej, zrzeszającej handlowców, przetwórców zbóż i producentów pasz,
- dr hab. Marcin Filipecki – pracownik Katedry Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Grzegorz Łapanowski w roli moderatora – kucharz, dziennikarz, wielbiciel naturalnej żywności.
Wstęp na debatę wolny, pierwszeństwo mają widzowie poprzedzającego ją seansu.
Zadanie zostało zrealizowane dzięki dofinansowaniu ze środków m.st. Warszawy.
Info: BioBazar