Śliwa i warunki jej uprawy w ekologicznym sadzie

Śliwki są doskonałym owocem do ciast i knedli, oraz oczywiście w bezpośrednim spożyciu. Drzewko śliwki może stać się także idealnym uzupełnieniem naszego ozdobnego ogrodu ekologicznego. Warto mieć śliwy w sadzie, na wiele lat!
Ciasto kruche ze śliwkami z eko sadu Ciasto kruche ze śliwkami z eko sadu

Uprawa śliw tak jak jabłoni czy grusz jest bardzo łatwa, jeśli wcześniej przygotujemy podłoże i wybierzemy odpowiednią odmianę.

Stanowisko dla śliwy:

Gleba: żyzna, przepuszczalna (lessy, lekkie gliny), gleby piaszczysto-gliniaste, poziom wód gruntowych 1,2m (śliwa ma płaski system korzeniowy)
Nasłonecznienie: pełne słońce, półcień, miejsce osłonięte i ciepłe
Śliwy nie lubią dużych spadków temperatur zimą.


W sadach ekologicznych uprawiane są odmiany odporne na szarkę (ospowatość śliwy) - chorobę wirusową przenoszoną przez mszyce, której obawy niejednokrotnie nie występują razem, a zainfekowanego drzewa nie można już wyleczyć.

Odmiany do ekologicznego sadu względem terminu dojrzewania (od II/III do poł.X): Hermes, Cacanska Rana, Katinka, Fryga, Opal, Cacanska Lepotica, Węgierka Wczesna, Cacanska Najbolia, Rengloda Altana, Kirka, Jojo, President, Elena
Odmiany śliw japońskich: Kometa, Najdiena, Shiro, Vanier

Opracowanie: Beata Dulko-Kaszowska, ogrodnik i architekt krajobrazu