Gnojówka z pokrzywy: wszystko co musisz wiedzieć na ten temat

Mszyce atakują nasze drzewa owocowe i ozdobne oszpecając je i pobierając wartościowe witalne soki. Osłabione rośliny słabiej rosną i kwitną oraz często atakowane są przez grzyby. Przedstawiany ekologiczny sposób walki z mszycami - oprysk i moczenie w płynnym wywarze z pokrzywy. Wywarze, który każdy naturalnie może przygotować w ogrodzie.
Gnojówka z pokrzywy Gnojówka z pokrzywy

Prosty sposób na mszyce:

1. Przygotowania i materiały:
Aby zrobić gnojówkę czy prosty zalew z pokrzyw, należy ściąć wyłącznie młode pędy i liście pokrzywy by następnie zalać je wodą. Pojemnik zakrywamy, ale tak aby był umożliwiony dostęp do niego powietrza (np. podwyższoną pokrywą czy podziurawioną folią). Pamiętajmy o tym, aby pojemnik, w którym będzie fermentować gnojówka, nie był metalowy - najlepiej by był np. plastikowy.

2. Pielęgnacja:
Po trzech dniach młode części rośliny rozłożyły się na tyle, aby można było odcedzić ciecz i wykonać z niej oprysk. Jednak całość fermentacji następuje po około 2 do 4 tygodni i wymaga obecności tlenu, dlatego wymagane jest codzienne mieszanie. Skąd wiemy, że nasza pokrzywowa gnojówka jest już gotowa? Odpowiedź brzmi: gdy na powierzchni gnojówki nie występuje piana i bąbelki (oznaki fermentacji).

Mszyce na jabłoni Mszyce na jabłoni

Drugą ważną uwagą w trakcie tworzenia gnojówki jest okrycie jej siatką, która uniemożliwia wpadnięciu tam zwierząt domowych czy ogrodowych. Aby ograniczyć zapach można dosypać mielonego dolomitu.

Niesfermentowana gnojówka staje się wyciągiem. Po 12 do 24 godzinach od zalania ziela, nierozcieńczony wyciąg można stosować zapobiegawczo przeciw mszycą i przędziorkom. Zabieg powtarzać kilkukrotnie, dokładnie zwilżając roślinę.

Fermentująca gnojówka -kilkudniowa, zapobiega przed szkodnikom drzew owocowych. Rozcieńczaj ją w stosunku 1;50 i opryskuj kilkukrotne przed rozwojem liści i kwiatów.

Pokrzywa zawiera w sobie witaminę C, K, B i kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem.

Co robimy z gnojówką? Co robimy z gnojówką?

Do czego najczęściej stosujemy gnojówkę?

Rozcieńczona gnojówka w stosunku 1:10 nadaje się do nawożenia większości warzyw - za wyjątkiem cebuli, czosnku, fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych. Jest także stosowana przeciwko szkodnikom i chorobom grzybowym.

Inne rośliny godne polecenia, które mają zastosowanie przy domowej gnojowce:

Bardzo skuteczny przeciwko chorobom grzybowym jest czosnek, a także skrzyp. Nie każdy z nas ma jednak czas i miejsce do tworzenia wyciągów i gnojówek, dlatego polecamy także ekologiczne preparaty pochodzenia roślinnego np. z grejpfruta.



Opracowanie:
Beata Dulko-Kaszowska, architekt krajobrazu i ogrodnik
Redakcja Mój Ogrodnik