Porzeczka bez względu na odmianę posiada bardzo duże walory odżywcze i zdrowotne. Owoce są cennym źródłem witaminy C (więcej aniżeli cytusy, zwłaszcza w porzeczce czarnej), soli mineralnych, związków organicznych oraz pektyn.
Z owoców porzeczek można zrobić galaretki, dżemy, soki, kompoty i wina. Odmiany czerwone i białe nadają się do bezpośredniego spożycia.
Stanowisko:
Gleba: żyzna o pH 6,2 -6,7, poziom wód gruntowych głębszy niż 80cm
Nasłonecznienie: pełne dla wysokiej jakości owoców
Nawożenie: ściółkować kompostem, najlepszy termin po zbiorze owoców, co sprzyja zawiązywaniu pąków
Termin sadzenia: październik (najlepszy) lub cały sezon z pojemników
W sprzedaży znajdziemy dwie formy krzewu jakie możemy uprawiać w ogrodzie: formę pienną i krzaczastą.
Krzewy są dużych rozmiarów o rozgałęzionych silnie pędach, nadają się do dużych sadów.
Formy pienne są wyprowadzone w pień lub szczepione wysoko na pędzie. Powoduje to iż krzewy są mniejsze, ponadto należy je ciąć aby podkładka się nie wyłamała. Dzięki niewielkim rozmiarom oraz możliwości nasadzeń pod krzewem roślin okrywowych, formy pienne z powodzeniem nadają się małych ogrodów, warzywniaków czy pojemników.
Cięcie porzeczek:
Przez pierwsze trzy lata wykonujemy tylko cięcia sanitarne, pozwalając urosnąć roślinie. W czwartym roku rozpoczynamy co roczne (lub co 2 lata) cięcia prześwietlające, usuwając najstarsze pędy, a pozostawiając jednoroczne, dwu- i trzyletnie. Najlepszym terminem cięcia jest przedwiośnie na przełomie lutego i marca.
Dobór odmian:
Porzeczka czarna: Bona, Titania, Tisel, Ceres, Tiben, Tines, Ores
Opracowanie: Beata Dulko-Kaszowska, ogrodnik i architekt krajobrazu