Kolor fioletu w połączeniu z zielenią tworzy radosny i bardzo wiosenny klimat. Szczególnie, ze wiosenna zieleń jest bardzo intensywna. W połączeniu z żółtym daje wrażenie klimatu wielkanocnego. O tych kompozycjach pisaliśmy już w dziale Florystyka. Bardzo popularna w polskich ogrodach lawenda w połączeniu z beżem i wszelkimi brązami tworzy zestaw idealnie określający kolory ziemi. Dlatego pasuje do ogrodów naturalistycznych. Jaśniejszy odcień fioletu najlepiej zestawiać z różem np. w postaci rabat kwiatowych. Kompozycja sama w sobie będzie stanowić wartość estetyczną.
Fiołek wonny (pachnący) (Viola odorata L.) to gatunek byliny należący do rodziny fiołkowatych. Ma skromne kwiaty, ale charakterystyczny mocny zapach dodaje mu popularności. W stanie dzikim występuje w całej Europie, także w Polsce rośnie zarówno w nizinnych jak i górskich lasach i zaroślach. Kwitnie od marca do maja, tworząc niskie kępki pokryte kwiatami. Czasem zakwitnie jeszcze krótko na przełomie lata i jesieni.
Kwiaty fiołków i bratków są ciemnofioletowe, rzadziej białe, bardzo pachnące o wydłużonych płatkach. Do wnętrza są coraz jaśniejsze. Liście natomiast w kształcie okrągłych serduszek, pomarszczone, pokryte lekkim meszkiem, błyszczące od spodu, świeżo zielone. Wymagania glebowe fiołków nie są wyrafinowane. Kwitną obficie prawie na wszystkich glebach, choć najlepiej na umiarkowanej wilgotnej i lekkiej. Dobrze się czuje w półcieniu i miejscach niezbyt mocno nasłonecznionych.
Jeżeli chcemy rozmnożyć nasze domowe czy ogrodowe fiołki wystarczy pooddzielać odrosty lub wysiać nasiona. Choć może nam też pomóc sama natura: owoce kwiatów często są przenoszone przez mrówki, dzięki czemu kępy fiołków mogą pojawić się w różnych częściach ogrodu. Obyśmy tylko w tych miejscach właśnie sobie ich obecności życzyli.
Ponieważ fiołki żyją "swoim życiem" są najczęściej uprawiany pod drzewami i na trawnikach w „dzikich” partiach ogrodu. Pasują generalnie do każdego ogrodu, nawet skalniaka. Fiołki mają także praktyczne lecznicze zastosowanie. Mogą zostać wykorzystywane w kuchni, jako słodki aromatyczny dodatek. Dawniej kandyzowano kwiaty fiołków, produkowano z nich syrop na kaszel. Dzisiaj służą głównie jako aromat do wyrobu perfum.
Redakcja Mój-Ogrodnik.pl