Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pomysł na firmę „Pięć Smaków”?
Anna Krasucka:
Zdrowym odżywianiem interesowałam się już od czasów liceum. I było to swego rodzaju hobby. Ciągle zgłębiałam swoją wiedzę w tym zakresie i dowiadywałam się coraz więcej, jak jeść, by być zdrowym. Często widziałam duże różnice w sposobie mego odżywiania, a odżywiania znajomych. Już w młodym wieku pojawiały się u nich choroby, których przyczyną było nieprawidłowe odżywianie. Panuje u nas trend szybkiego życia, co m.in. wiąże się ze spożywaniem czegokolwiek w biegu lub podgrzewanie w mikrofali gotowych bezwartościowych zapychaczy.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega dobre odżywianie?
Anna Krasucka:
Sposób odżywiania, którego uczę i który sama stosuję, opiera się na odpowiednim doborze potraw do pór roku i szerokości geograficznej, w której żyjemy. Powinniśmy spożywać produkty, które są naturalnie dane przez matkę naturę lub w naturalny sposób można je przechowywać np. w piwnicy. Truskawki naturalnie dojrzewają tylko w czerwcu i lipcu, wiec tylko wtedy je spożywajmy, a zimą raczej zjedzmy gotowaną lub duszoną marchewkę, czy gotowaną kaszę gryczaną.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Jakie są korzyści z ekologicznego odżywiania?
Anna Krasucka:
Spożywając produkty ekologiczne utrzymujemy nasz organizm w dobrym zdrowiu. Produkty ekologiczne są przede wszystkich przyjazne, bo naturalne, środowisku, w którym żyjemy. Wytwarzane są bez dodatków środków chemicznych wspomagających w sztuczny sposób ich wzrost. Dzięki produktom ekologicznym nie „toksykujemy” naszego organizmu, a co więcej, dostarczamy mu naturalnych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Dzięki temu jest on odpowiednio odżywiony, a my mamy silny układ odpornościowy - choroby nie dopadają nas tak łatwo. Mnie wystarcza też sama świadomość, że nie pakuję w siebie ton zatruwającej chemii.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega twoja praca? Na czym polegają warsztaty?
Anna Krasucka:
Moja praca polega na uświadamianiu innym kwestii zdrowego odżywiania w kontekście życia w dzisiejszym świecie. Poprzez wykłady oraz warsztaty gotowania uczę codziennego zdrowego odżywiania. Bardzo zależy mi na umożliwieniu uczestnikom moich warsztatów bezpośredniego kontaktu z praktyką w kuchni. Uważam, ze wiedzę teoretyczną można posłuchać, poczytać, obejrzeć w TV, ale wiedza praktyczna jest najważniejsza i zarazem trudno dostępna. W związku z tym na warsztatach gotowania każdy gotuje samodzielnie pod moich bacznym okiem. Dodatkowym aspektem, którego uczę, jest luz i odprężenie w kuchni. Gotowanie ma być czystą przyjemnością i dawać zadowolenie robienia czegoś dobrego dla siebie i bliskich. Atmosfera na warsztatach jest miła, cały czas rozmawiamy o wszelkich aspektach zdrowego żywienia, a także wymieniamy się radami. Po 5-godzinnych warsztatach uczestnicy są ze sobą zintegrowani i odprężeni.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Czy Polacy są zainteresowani zdrowym ekologicznym trybem życia?
Anna Krasucka:
Temat ekologii zaczyna się coraz bardziej rozpowszechniać w Polsce. I na szczęście. Niektórzy staja się wprawdzie ekologiczni, bo taka moda, jednak rośnie grupa osób po prostu świadomych zatrucia naszej planety i ta grupa wybiera ekologiczny tryb życia, aby poprzeć idee czystości Ziemi. Widzę to zarówno u mnie na warsztatach, jak i w firmach, gdzie prowadzę wykłady na temat zdrowego odżywiania. Ludzie coraz więcej dopytują o zdrowy ekologiczny tryb życia, bo do tej pory inaczej rozumieli te kwestie. Cieszę się, że zainteresowanie tematem rośnie w znacznym stopniu, to dobrze rokuje dla nas wszystkich, abyśmy mogli żyć w coraz czystszym środowisku naturalnym.
Druga część wywiadu z Anną Krasucką
***
Katarzyna Dulko
EKOprofesje na Moj-Ogrodnik.pl