Redakcja Mój-Ogrodnik:
Co to jest Centrum Ekologiczne EKOJA?
Marzena Galicka:
Centrum Ekologiczne EKOJA to kombinacja sklepu odzieżowego, kawiarni i centrum szkoleniowo-konferencyjnego. Kluczem łączącym te wszystkie elementy są zagadnienia związane z ekologią i sprawiedliwym handlem. Zarówno w sklepie odzieżowym, jak i kawiarni są oferowane produkty ekologiczne, które, w większości przypadków, powstały zgodnie z filozofią sprawiedliwego handlu. Natomiast pod hasłem centrum szkoleniowo-konferencyjnym kryje się sala wielorakiego użytku, zdolna pomieścić do 40 osób. W salce tej będą miały miejsce wydarzenia zgodne z misją Centrum. A misją Centrum EKOJA ma być promowanie świadomych postaw i zachowań budujących równowagę i szczęście w naszym codziennym życiu, a przez to i pozytywne relacje z ludźmi nas otaczającymi oraz całym Światem.
Mój-Ogrodnik
A dlaczego jest to w ogóle ważne?
Marzena Galicka
Nasze życie to niezliczona ilość wyborów. Każdy wybór niesie za sobą konkretny skutek. Skutek ten w pierwszej kolejności wpływa na nas samych, a w dalszych na resztę świata. Podejmując decyzję o tym, jak wygląda nasze życie, jaki jest nasz styl, w co się ubieramy, co jemy świadomie lub nieświadomie kształtujemy cały świat wokół nas. W ramach Centrum Ekologicznego EKOJA chcemy pokazywać różnicę między wyborami, których dokonujemy. Chcemy, by każdy człowiek podejmując swoje decyzje, był świadom skutków za nimi idących.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pomysł, by postawić na ekologię?
Marzena Galicka:
Było to dla nas zupełnie naturalne. Od pewnego czasu w naszym życiu zaczęły pojawiać się czynniki, które kształtowały nasze życie i w klarowny sposób prowadziły nas do tego punktu. W momencie, gdy ekologia stała się sposobem na życie, to i nasze codzienne aktywności zawodowe musiały pójść w tym kierunku.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Kto jest zaangażowany organizacyjnie w projekt EKOJA?
Marzena Galicka:
Jest to nasza prywatna inicjatywa, ale budząca bardzo pozytywne emocje. Wiele osób spotykanych na naszej drodze i słyszących o naszym projekcie deklaruje chęć pomocy lub gotowość do odwiedzenia Centrum, skorzystania z jego usług.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Czego oczekują odwiedzający? Jakiego Wy spodziewacie się odzewu?
Marzena Galicka:
Oczekiwania są najróżniejsze, bo istnieje coś takiego jak wielowymiarowość usług Centrum. Przechodnie zobaczą sklep odzieżowy lub miejsce, gdzie mogą napić się kawy. Ich oczekiwania są jasne - będą chcieli się ubrać lub spędzić miło czas i nie będą tego w żaden sposób łączyć z ekologią. Te osoby będziemy starali się zarazić ideami poprzez klarowną informacje na temat produktów.
Inna grupa odwiedzających, to klienci świadomi, którzy specjalnie przyjdą do nas z jasno sprecyzowanymi oczekiwaniami. Czyli będą chcieli spędzić czas, zrobić zakupy w miejscu, gdzie są promowane postawy zgodne z ich filozofią. Obserwując zainteresowanie wokół projektu w środowisku spodziewamy się dość dużego odzewu.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Dla ciebie prywatnie - kiedy zaczęła się przygoda z ekologią?
Marzena Galicka:
No cóż, zaczęło się od chwili, gdy na świat przyszły dzieci. Chcąc zapewnić im jak najlepsze produkty trafiliśmy do sklepów ze zdrową żywnością. Tam zorientowaliśmy się, że w większości przypadków zdrowa żywność oznacza również lepszy smak. Ostatecznie większość naszych zakupów zaczęliśmy robić w sklepach tego typu. W międzyczasie dokonała się w nas totalna zmiana postaw i postrzegania świata i stało się całkiem naturalne, że jest to już nasz sposób życia. Potem, przez przypadek trafiliśmy na odzież marki The Earth Collection i to był początek tworzenia naszego eko-biznesu.
Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pochodzą produkty, które będą oferowane w Centrum Ekologicznym? Co macie do zaoferowania?
Marzena Galicka:
W ramach centrum działa sklep The Earth Collection, sprzedający markową odzież. The Earth Collection można obecnie spotkać w ponad 30 krajach na całym świecie, w prawie 600 sklepach, a więc jest to jedna z bardziej znanych marek produkujących odzież tworzoną z poszanowaniem praw człowieka oraz w sposób nieszkodliwy dla środowiska.
W części kawiarnianej będą natomiast serwowane napoje takie jak kawa, herbata, soki oraz różnego rodzaju przysmaki. „Slow Food”, „Fair Trade” Bio i Eko to klucze doboru produktów oferowanych w tej części.
Dziękuję za rozmowę,
Katarzyna Dulko
Redakcja Mój-Ogrodnik.pl
www.ekoja.pl
31.08.2009