Punkt 3. Kulinarna atrakcja wesela, czyli wszelkie ciasta i torty
Wegetariańskie, wegańskie, dietetyczne, beztłuszczowe ... można kierować się zasadami codziennego eko-żywienia, ale najważniejsze jest, by były pieczone na miejscu i przez znajomych lub lokalne małe cukierenki. Nic tak nie podwyższa wartości jedzenia, jak domowy wypiek, serce włożone w opracowanie przepisu, domowe ozdoby i czas poświęcony na sam proces pieczenia czy chłodzenia.
Punkt 4. Organiczna uczta dla wszystkich
BIO żywność jest wśród nas, należy się jej tylko dokładnie przyglądać. Jeśli niekoniecznie przepadasz za tłustymi kotletami, roladami, szaszłykami, kluskami, ziemniakami i kapustą (co jeszcze można podawać na wesele?). Istnieje już wiele organicznych usług gastronomicznych i wcale nie są tak przeraźliwie drogie. Złota zasada to dać gościom dobre jedzenie, bez nadmiary i napychania. Certyfikowane, bio, od lokalnego rolnika... - ważne by miało elegancję, fantazje i dużo zielonego. Wino - jeśli nie organiczne) to chociaz z lokalnych winnic, podobnie woda mineralna.
Punkt 5. Kwiaty i dekoracje z rozwagą
Bukiet ślubny, wstawka w kieszeni marynarki, kwiaty do dekoracji stołów, domu i samochodu ... trochę się tego nazbiera. Nie musisz korzystać z kwiatów ciętych (jeśli jednak, to najlepeij z własnego lub sąsiada ogrodu, ewentualnie lokalnej małej kwiaciarni). Równie ozdobne są wszelkie kwiaty doniczkowe, które będą służyć także po imprezie, nawet wiele lat. Więcej na temat m.in. kwiatów i roślin ... na pewno znajdziecie na tym portalu.
Życzymy udanej uroczystości w ekologicznym stylu!
Redakcja portalu Mój Ogrodnik