Na lato proponujemy wspólnie z BioKurierem jeden z wielu specjałów włoskiej kuchni. Prosta sałatka toskańska to doskonała przekąska na ciepłe i upalne dni.
Nie zapominajmy o aspektach zdrowotnych. Dla przykładu, pomidorom przypisuje się działanie antyrakowe (za sprawą likopenu, który odpowiedzialny jest także za ich czerwoną barwę). Zaleca się je także w ramach profilaktyki chorób serca i płuc. Co ciekawe, kompozycja pomidorów i oliwy z oliwek (a taka właśnie występuje w sałatce toskańskiej) zwiększa przyswajalność likopenu przez nasz organizm.
Sałatka toskańska
Składniki:
5 kromek czerstwego pieczywa BIO,
5 świeżych pomidorów BIO (najlepiej malinowych),
1 cebula biała lub czerwona BIO,
1 kulka sera mozzarella BIO,
15 listków świeżej bazylii BIO,
100 g zielonych lub ciemnych oliwek BIO,
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO,
3 łyżki octu balsamicznego BIO,
4 łyżki octu winnego jabłkowego BIO.
Do smaku w zależności od preferencji: szczypta cukru (najlepiej nierafinowany BIO), sól i kolorowy pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać ze skórki i pokroić na plasterki równej grubości. Umieścić w misce i zalać całkowicie wodą. Pozostawić w wodzie około kwadransa, aby zmiękła. Czerstwe pieczywo, najlepiej pełnoziarniste i kilkudniowe, zanurzyć w płaskim naczyniu z wodą i potem lekko odcisnąć. Wilgotny chleb ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Pomidory, oliwki i mozzarellę pokroić na plasterki, odsączyć cebulę z wody i wszystko ułożyć warstwami na pieczywie. Każdą z warstw posypać listkami świeżej bazylii, solą i kolorowym pieprzem. W kubeczku wymieszać: ocet balsamiczny, sok z cytryny lub ocet winny i oliwę z oliwek ze szczyptą cukru. Dokładnie połączyć składniki, aby powstał sos. Gotowym sosem skropić sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Życzymy smacznego!