Karczoch i jego skomplikowana uprawa ogródkowa

Karczoch jest warzywem przypominającym ogromny oset, wydaje się być niejadalnym - rzadko u nas bywa dlatego uprawiany. Częścią jadalną rośliny są zgrubiałe, mięsiste dna kwiatowe i dolne partie listków okrywy koszyczka. Jakie zabiegi przygotowawcze i pielęgnacyjne należy zachować przy uprawie karczocha? O tym w artykule Beaty Dulko.
Częścią jadalną karczocha jest dno główki Częścią jadalną karczocha jest dno główki

Jest rośliną wieloletnią, lecz w polskim klimacie tylko jednoroczną. Wytrzymuje bowiem tylko kilkustopniowy mróz. Przy wzroście roślina wymaga wczesnej i ciepłej wiosny, a dla dobrego plonu chłodnego i wilgotnego lata.

Stanowisko dla karczocha

Dla karczocha należy przygotować stanowisko zaciszne, ciepłe i słoneczne, z glebą żyzną, próchniczą, niekwaśną i w miarę wilgotną.
Ziemia pod roślinę można nawozić jesienią obornikiem lub kompostem.

Rozmnażanie karczocha

Roślinę można rozmnażać z nasion z rozsady, w ciepłym inspekcie. Nasiona wysiewamy od połowy lutego do połowy marca, po 3 sztuki do małych doniczek wypełnionych ziemią kompostową. Aby nasiona wykiełkowały potrzebna jest temp. 18*C, a później już 12-15*C. Gdy sadzonki wyrosną przesadzamy je do pojedynczych doniczek.

Innym sposobem jest obcięcie i ukorzenienie odrostów, które przysypujemy do jesieni, a następnie na zimę wykopujemy i przechowujemy w piwnicy. Łodygi roślin należy obciąć na wysokość 50cm. Następnie w połowie lutego lub na początku marca odcinamy odrosty i sadzimy gęsto w ciepłym inspekcie lub w skrzynce aby się ukorzeniły. Rozstawa powinna wynosić 20 x 20 cm.

Karczoch Karczoch

Gdy przymrozki miną, czyli około 20 maja, zahartowane rośliny wsadzamy do gruntu w odległości co 80 cm. Dobrym zabiegiem pielęgnacyjnym jest tutaj wymieszanie ziemi pod dołek z kompostownikiem. Po przesadzeniu roślinę mocno podlewamy.

Do wyboru mamy także sadzenie nasion wprost do gruntu. W odległości co 80 cm sadzimy po trzy sztuki nasion. Gdy wyrosną wybieramy najsilniejszą roślinę, a resztę obcinamy.

Dla dobrego zbioru pielęgnujemy karczochy poprzez podlewanie i ... przycinamy. Na każdej roślinie pozostawiamy trzy pędy, a na każdym pędzie po 2 lub trzy pąki, a pozostałe usuwamy.

Zbiór plonu

Zbiór z odrostów rozpoczynamy w lipcu, czy sierpniu, lecz przy karczochach z rozsady końcem sierpnia, wrześniu. Wysiew wprost do gruntu daje zbiór dopiero następnego roku. Pęki ścinamy dopiero wtedy, gdy są dobrze wyrośnięte, ale nie zaczynają się jeszcze rozwijać. Karczocha możemy zostawić przykrytego na zimę w gruncie - ścinając łodygi i przykrywając słomą, ziemią i liśćmi, robimy kopiec na wysokość 20-30cm. Możemy też wykopać je i przechować w piwnicy, a wiosną odciąć odrosty.

Tekst i zdjęcia: Redakcja