Doskonały korzenny cebulowy smak, rurkowaty świeży wygląd i niesamowita zdolność przyrastania - taki jest kuchennie uprawiany szczypiorek! (do zup, twarogu, jajek).
Szczypior możesz uprawiać na dwa sposoby: uprawiając szczypiorek z nasion lub kupując gotową roślinę oraz pędząc cebulę na szczypior
Uprawa dojrzałej rośliny w donicy
Szczypiorek lubi wilgotną wapienną ziemię, nie musi jak inne zioła ciągle przebywać w słońcu. Uda nam się także w półcieniu, jednak musimy regularnie nadążać ze zmianą na większe jego doniczek, ponieważ szybko się rozrasta i napiera na plastikowe pojemniki.
Zaraz po przyniesieniu gotowej rośliny ze sklepu potrzebuje mega dawki wody, gdyż w pomieszczeniach domowych może doznać zbyt wiele ciepła i suchego powietrza. Po przystosowaniu się do warunków podlewamy regularnie, ale tak aby nie gnił w zapomnieniu.
Jak postępować z nasionami?
Doniczkę napełnić ziemią (ziemia uniwersalna z piaskiem 6:1), tak aby cała doniczka była przykryta, wysiać na cała powierzchnie równomiernie nasiona i przykryć delikatnie lekką warstwą, na grubość około 0,5 cm. Jeżeli ziemia jest bardzo sucha, doniczkę wstawić do naczynia napełnionego wodą, tak aby ziemia nasiąkła. Od góry lekko zwilżyć powierzchnię, nie wypłukując nasion. Po około trzech tygodniach zacznie pojawiać się szczypiorek. Po każdym ścięciu powinien być on coraz grubszy.
UWAGA! Jeśli dopuścimy do tego, by ziemia przeschła, straci ona właściwości nasiąkania i utrzymania wilgoci. U góry sucha a na dole mokra - sprawi, że szczypiorek mimo wilgoci zacznie usychać i gnić zarazem.