Ciasto jabłkowe z papierówek czyli szarlotka tradycyjna

Szarlotka to tradycyjne ciasto lata, lekkie i nie tuczące, a zarazem słodkie lub lekko kwaśne w zależności od jabłek jakie posiadamy w sadzie czy kupimy.
Ciasto na szarlotkę Ciasto na szarlotkę
Szarlotka w piekarniku Szarlotka w piekarniku
Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki na cisto, wystarczają na spód i pokrycie 25cm brytfanki:
-3 żółtka jaj
-150g margaryny
-2 szklanki mąki (ok. 500g)
-1/2 szklanki cukru (ok. 100g)
-łyżka ciepłej, przegotowanej wody

Jabłkowe nadzienie:
-ok. 1kg jabłek papierówek obranych i bez gniazda nasiennego
-cynamon
-cukier w ilości potrzebnej do dosłodzenia jabłek

Przygotowujemy ciasto:
Wszystkie składniki łączymy w dużej misie i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Będzie ono lepkie i gładkie. Następnie dzielimy je na dwie części. Na wysmarowanej margaryną brytfankę do pieczenia układamy spód szarlotki i jego brzegi; nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190st.C na 10 minut.

Jabłkowe nadzienie (przegotowana masa ugniecionych jabłek połączona z cynamonem i cukrem -około 1/2 szklanki) układamy w brytfance na już przypieczonej połówce ciasta i przykrywamy drugą warstwą.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190st.C przez 30-40 minut.

Owocowe dodatki
Do jabłkowego nadzienia możemy dodać inne słodkie, owocowe dodatki jak na przykład malin czy jeżyny i borówki. Nie gotujmy ich jednak z jabłkami ale ułóżmy luźno na jabłkach i przykryjmy ciastem.

Autor: Redakcja Mój Ogrodnik