Honorowy Patronat nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP, Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi. Po raz drugi oficjalnym partnerem targów jest Grupa IFOAM EU, europejska struktura Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego. Patronat branżowy sprawują: Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi – EKOLAND, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA oraz Redakcja Biokurier.pl.
Natura Food realizowana jest wspólnie z I Targami Ekologicznego Stylu Życia beECO 2012, które są propozycją dla tych wszystkich, którzy chcą być ekologiczni, na co dzień i dbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także o otaczające nas środowisko.
W tym roku termin NATURA FOOD zbiegł się z terminem II Tygodnia Żywności Ekologicznej – akcji społecznościowej organizowanej przez Stowarzyszenie Polska Ekologia pod hasłem - KUP PRZYNAJMNIEJ JEDEN POLSKI PRODUKT EKOLOGICZNY!
WYSTAWCY
Udział w NATURA FOOD 2012 potwierdziło ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy (Azerbejdżan, Czechy, Francja). Wystawcy zaprezentują certyfikowane produkty ekologiczne, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi i z oznaczeniami krajowych systemów jakości, a także produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia.
Szeroka oferta produktów ekologicznych będzie prezentowana przez najważniejsze i najlepsze firmy na rynku: SYMBIO POLSKA, EKOPRODUKT, BIO PLANET, EKO-WITAL, BIO HURT, LIVING FOOD, ekOwelt, mające w swoim asortymencie produkty takich marek jak: Malwa, BioBabalscy, Alce Nero, Natumi, Voelkel, Oxfam, Yogi Tea. Na stoiskach zobaczymy także ekologiczne sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego FIGA i Zagrody KOZIA ŁĄKA, znakomite produkty wegetariańskie firmy PRIMAVIKA oraz produkty fair trade takich firm jak SMART CAFE oraz SZCZYPTA ŚWIATA. Targi dadzą możliwość zapoznania się z szeroką ofertą wód - można będzie poznać właściwości wody strukturyzowanej (ożywionej), mineralnej z włoskich Dolomitów czy polskiej wody z Uzdrowiska Busko-Zdrój. Bardzo bogato prezentowane będą oleje: tłoczone na zimno nieoczyszczone, lniane, konopne, z pestek moreli, z kiełków pszenicy, oleje rydzowe, dyniowe czy te prosto z Krety. Ponadto na targach będzie można kupić bardzo ceniony i poszukiwany olej arganowy, herbatę z łuską gryki, ręcznie produkowaną czekoladę i produkty z nasion amarantusa. Nie zabraknie
także żywności, której spożywanie wskazane jest w wielu chorobach układu pokarmowego m.in. soków kwaszonych i produktów bezglutenowych.
Dla miłośników żywności tradycyjnej atrakcją będzie z pewnością ekspozycja firmy PROVINCJA oferującej najwyższej jakości dziczyznę oraz firmy AUSTRIACKIE EXCLUSIV ze znakomitymi serami austriackimi. Podczas targów oferowane będą wędzone ryby od GOSPODARSTWA ROLNEGO MARCINOWSKICH, pieczywo z rodzinnej piekarni z 80 – letnią tradycją Państwa Radzikowskich - RATUSZOWA, dżemy i konfitury jak z ,,domowej spiżarni” takich firm jak OWOCOWY DOM i WYTWÓRNIA TOWARÓW NIEZWYKŁYCH.
Dodatkowo produkty tradycyjne i regionalne będą prezentowane w ramach stoisk Urzędów Marszałkowych niemal wszystkich województw oraz na stoiskach uczestników Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków. Jak zwykle nie zabraknie domowych nalewek, win i regionalnych browarów. Te ostatnie pojawią się w ramach ekspozycji SMAKI PIW REGIONALNYCH czyli II Biesiady Piwnej współorganizowanej z Bractwem Piwnym -Towarzystwem Promocji Kultury Piwa.