NATURA FOOD DLA MIŁOŚNIKÓW DOBREGO SMAKU
Targi NATURA FOOD to doroczne święto wszystkich smakoszy. Tylko tutaj w jednym miejscu i czasie swoje ekologiczne i regionalne produkty zaprezentuje większość polskich województw. Prezentacja lokalnych specjałów
jest niekonwencjonalnym sposobem promocji regionów, które mogą zaprezentować się przez pryzmat swojej kuchni, ale także przyczyniają się do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego.
• WOJEWÓDZKI KONKURS PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH TYGIEL SMAKÓW
To już piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW, którego celem jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi. Do konkursu zakwalifikowano 36 produkty z regionu łódzkiego, a wśród nich m.in. pączki piwne po wróblewsku, papryka na miodzie wielkokwiatowym, boczek mleczny.
• LABORATORIA SMAKU
Warsztaty degustacyjne na stałe wpisały się w program NATURA FOOD. W tym roku obywają się one pod egidą Slow Food Polska. Są to spotkania wykładowo-degustacyjne prowadzone przez ekspertów smaku. Każde z nich składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (radosnej degustacji). W ich trakcie uczestnicy mają możliwość skosztowania wszystkich omawianych produktów i potraw. Tegoroczne laboratoria poprowadzą Gieno Mientkiewicz i Zbyszek Kmieć, którzy pracują razem przy Festiwalu Smaku w Grucznie, poprowadzili niezliczoną ilość warsztatów, zasiadali w tryliardach komisji, zagadali na śmierć i zainspirowali setki ludzi.
W targową sobotę i niedzielę odbędą się:
Laboratorium smaku WÓDKA I ZAKĄSKA,
Laboratorium smaku OD PAPRYKARZA DO KAWIORU. JAK UTRWALIĆ RYBĘ?,
Laboratorium smaku POLSKIE WINA,
Laboratorium smaku SERY ZAGRODOWE.
• POKAZY KULINARNE
WOJCIECH MODEST AMARO - pokaz kulinarny w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”
CLASH COOKING NATURA FOOD – CZAS KUCHARZY – pokaz kulinarny Grzegorza Łapanowskiego
Kucharze rzadko mają okazję spotkać się na niezależnym gruncie, gotować razem bez konkurencji, z czystej pasji i chęci spędzenia wspólnie czasu i wymiany doświadczeń. NATURA FOOD - CZAS KUCHARZY to spotkanie profesjonalistów i pasjonatów, którego celem jest wymiana doświadczeń i promocja naturalnej żywności wysokiej jakości, regionalnej, tradycyjnej, ekologicznej i sezonowej. Na bazie naturalnych produktów każdy
z zaproszonych szefów stworzy autorską recepturę i zaprezentuje swój unikalny styl. Publiczność będzie miała okazję do degustowania przepysznych dań przygotowanych przez Grzegorza Łapanowskiego i jego gości.
INNOWACYJNE DANIA Z PRODUKTÓW REGIONALNYCH I SEZONOWYCH - POKAZ SZKOŁY KULINARNEJ "food for friends"
Będzie to interaktywny pokaz kulinarny czyli niecodzienne połączenie gotowania i zabawy, zakończone smakowitą degustacją. Na bazie produktów prezentowanych podczas NATURA FOOD przygotowane zostaną dania, których przepisy powstały specjalnie na Targi. Podczas pokazu założyciel szkoły, Kuba Korczak, wraz z ekipą food for friends będą prezentować produkty, omawiać możliwości ich wykorzystania, doprawiania i łączenia.
SMAKI PIW REGIONANYCH – II BIESIADA PIWNA
Piwa z małych, regionalnych browarów przeżywają renesans. Podczas targów w jednym miejscu i czasie zaprezentują się: Browar AMBER, Browar JABŁONOWO, Browar KOREB, Browar FORTUNA, PERŁA Browary Lubelskie.
NATURA FOOD dla DZIECI
Targi NATURA FOOD będą bardzo przyjazne rodzinom z dziećmi. Zgodnie z przysłowiem czym skorupka za młodu nasiąknie … zapraszamy najmłodszych do poznawania ekoproduktów, tradycyjnych smaków i wspólnej ekozabawy:
- PRZEDSZKOLE TARGOWE EKOLUDEK w ramach I Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO
Przez cały czas trwania Targów rodzice będą mogli zostawić swoje maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, zainspirują maluchy do ekologicznych gier. Dzieciaki będą mogły wykonać między innymi jesienne kompozycje florystyczne, ekologiczne stemple, naturalną biżuterię, makietę eko miasta... Można przynieść ze sobą stare pudełka, kapsle, sznurki i inne "odpady" lub przedmioty, z których uszło życie, a razem postaramy się nadać im nowe :)
- KĄCIK EKO-MALUCHA w ramach Targów odpowiedzialnej mody WearFair
Razem z opiekunami z Polskiej Zielonej Sieci dzieci będą uczyć się jak być odpowiedzialnym konsumentem. Przekonają się, że wszystko, nawet stara puszka czy jednorazowe butelki PET, mogą być materiałem inspirującym, z którego można stworzyć coś ładnego. Każde z dzieci będzie mogło zrobić sobie laleczkę metodą żydanicową albo ekokrasnala. Opiekunowie opowiedzą także bajki związane z tematyką Sprawiedliwego Handlu oraz relacjami między krajami Globalnej Północy i Globalnego Południa.
ZIOŁA, ZDROWIE, SEZONOWOŚĆ - warsztaty kulinarne dla dzieci z Grzegorzem Łapanowskim w ramach projektu SZKOŁA NA WIDELCU
Skąd się bierze jedzenie? Czy może być smaczne? Co to jest smak? Skąd się bierze? Jakie smaki znamy? Czy zapach jest ważny? Na te i inne pytania najmłodsi postarają się odpowiedzieć podczas kulinarnej przygody z Grzegorzem Łapanowskim. Projekt „Szkoła na widelcu” skierowany jest do szkół i przedszkoli i ma na celu poprawić jakość odżywiania dzieci. W ramach projektu odbywają się działania edukacyjne mające na celu budowanie wiedzy i świadomości na temat zdrowego jedzenia wśród dzieci, ich rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego.
Godziny zwiedzania:
12 października 2012 10:00 - 18:00
13 października 2012 10:00 - 18:00
14 października 2012 10:00 - 16:00
Ceny biletów:
Bilet normalny jednodniowy - 7 PLN
Bilet normalny jednodniowy z migawką - 5 PLN
Dzieci do lat 10 - bezpłatnie
Bilet normalny trzydniowy - 16 PLN
Udział w laboratoriach smaku - 50 PLN