Konserwujemy ogórki

Gdy uprawiamy ogórki w ogrodzie czy na działce ich nadmiar możemy wykorzystać konserwując je na słodko w occie lub kisząc. Będą doskonałym uzupełnieniem diety zimą.
Ogórki korniszone i kiszone Ogórki korniszone i kiszone

OGÓRKI KORNISZONE Z PAPRYKĄ I CEBULĄ
-ogórki duże i małe (kroimy wzdłóż na ćwiartki i wkładamy do słoików)
-papryka (wydrążone i pocięte w paski przekładamy z ogórkami)
-1-2 plastry cebuli dużej lub po dwie malutkie całe na 1 słoik
-ziele angielskie (3 ziarna na słoik) i liść laurowy (2 listki na słoik)
-1 łyżka oleju na słoik
-1/3 szklanki octu
Zalewa: na 4 słoiki 0,5l sporządzamy około 1,5l letniej wody z 3 łyżkami soli i 1 łyżką cukru. Po rozpuszczeniu soli i cukry zalewamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.

Pasteryzacja przetworów polega na gotowaniu słoików przez czas 20-30 minut, co zabija większość bakterii i nie dopuszcza do ich zepsucia w późniejszym czasie. Gdy wyciągniemy słoiki z gotującej się wodzie, przewracamy je na wieczko aż do przestygnięcia.


OGÓRKI KISZONE
-ogórki średniej wielkości układamy ciasno wzdłuż
-kilka ząbków czosnku na każdy słoik
-chrzan po 3-4 małe korzenie na każdy słoik
-koper suszony lub świeży
-ziele angielskie (3 ziarna na słoik) i liść laurowy (2 listki na słoik)
Zalewa: na 3 słoiki 0,5l sporządzamy 1,5l wody z solą. Zalewę zagotować i zaleć ogórki w słoikach. Zamknąć szczelnie i układać na sztorc na pokrywkach aż do ostygnięcia.

Autor: Redakcja Mój Ogrodnik