Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach i Stowarzyszenie EKOLAND od sierpnia 2010 roku realizują projekt szkoleniowy z zakresu produkcji ekologicznej, który swoim zasięgiem obejmie teren całego kraju. Inicjatywa ta skierowana jest do wszystkich rolników.
Szczegóły programu:
Celem projektu jest przeszkolenie 4500 osób. Po przebytym szkoleniu wydane zostaną stosowne zaświadczenia. Koszty materiałów szkoleniowych, wyżywienia, zakwaterowania i transportu pokrywane są w całości z projektu.
Szkolenia trwają 3 dni, w tym 2 dni zajęć teoretycznych i 1 dzień warsztatów praktycznych w gospodarstwie ekologicznym. Cały projekt będzie trwał dwa lata, podzielony jest na 4 etapy. Już w tej chwili prowadzona jest rekrutacja na III etap, który będzie trwał od maja do października br.
Tematyka szkoleń obejmie zagadnienia z zakresu przepisów prawa, uprawy roślin, chowu zwierząt, bioróżnorodności, marketingu, opłacalności produkcji z uwzględnieniem systemu dopłat. W szkoleniu mogą wziąć osoby, które aktywnie zajmują się produkcją i uprawą rolną i posiadają status rolnika.
Warto tam być ...
Mgr inż. Igor Juraś, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach: „Myślę, że w Polsce jest zbyt mało gospodarstw ekologicznych, zbyt mało osób zwraca uwagę na to, co je, i zbyt mało uwagi poświęcamy ochronie środowiska naturalnego. Do zmiany tego stanu rzeczy w naszym odczuciu może przyczynić się edukacja społeczeństwa i samych producentów żywności, bo to od ich uczciwości i metod upraw, które stosują, zależy w dużej mierze to, czym się żywimy i jaki jest stan otaczającego nas świata. Bardzo nas cieszy odzew ze strony producentów z całej Polski, którzy już deklarują swój udział w szkoleniach przez nas proponowanych.”
W bieżącym etapie zostaną zrealizowane szkolenia w województwach lubuskim, wielkopolskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, podlaskim i pomorskim. Na chwilę obecną mamy jeszcze wolne miejsca, więc zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zgłaszania chęci uczestnictwa. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Więcej informacji udzielają: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND