Agrest jest bardzo dobrą rośliną do małego ogrodu, jako krzew lub dekoracyjna forma pienna, na przykład w donicy. Jego owoce zawierają cenne witaminy, sole mineralne i pektyny, ważne dla zdrowia i prawidłowej diety. Spożywać owoce można bezpośrednio z krzaczka (o ile uprawa prowadzona jest w sposób ekologiczny) oraz w dżemach, galaretkach i w cieście.
Stanowisko uprawy:
Gleba: żyzna, bogata w substancje pokarmowe i organiczne, pH 6,2-6,7, uregulowane stosunki wodne
Nasłonecznienie: pełne słońce, półcień
Termin sadzenia: przełom października i listopada lub wiosna (nawadniać)
Cięcie agrestu:
Agrest tak jak i porzeczkę, przez pierwsze trzy lata tniemy sanitarnie, później wycinamy wszystkie starsze niż 4letnie pędy.
Termin cięcia: przedwiośnie (luty, marzec)
Wybór odmian agrestu do ogrodu:
Najważniejszą cechą przy wyborze odmiany do ekologicznego sadu jest podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu.
odmiany czerwone: Hinnonmaki Rot, Niesłuchowski, Rokula, Hinsel
odmiany jasnozielone:Pax (odm. bezkolcowa), Kamieniar, Invicta, Resilka
odmiany białe: Reverta, Malachit
Autor: Redakcja Mój Ogrodnik