Charakterystyka rośliny
Szczypiorek wytwarza kępy liści rurkowatych, wiązkowy system korzeniowy oraz pędy kwiatostanowe na przełomie czerwca i lipca.
Wymagania klimatyczne
Stanowisko: najlepiej słoneczne, ewentualnie lekko zacienione lecz później rozpocznie wegetację i da niższy plon.
Gleba: piaszczysto-gliniasta z zawartością próchnicy i wapnia
Wilgotność: gleba dostatecznie wilgotna 70%
Mrozoodporność: gatunek całkowicie mrozoodporny w Polskich warunkach klimatycznych, nie wymaga okrywania
Metody uprawy
1. Z siewu
2. Z rozsady
3. Przez podział kęp
Nasiona wysiewamy bezpośrednio do ziemi wiosną w rzędy co 30cm. Produkując rozsadę wysiewamy nasiona do zimnego rozsadnika na przełomie marca i kwietnia. Rozsadzamy młode rośliny na miejsce stałe w maju w rozstawie 30x20cm.
Najłatwiejszym sposobem jest jednak podział kęp, który umożliwia uzyskanie jak najwcześniej dużego plonu. Zabieg wykonujemy wiosną, jeszcze przed kwitnieniem bądź w sierpniu.
Szczypiorek na domowym parapecie
Kępy szczypiorku mogą zdobić także nasze okno kuchenne. Jesienią zżółkniętą, młodą kępę wykopmy i lekko przesuszmy. Następnie przez 3 tygodnie będziemy go podlewać wodą o temperaturze 35-40 st. C, dzięki czemu roślinę pobudzimy do wzrostu. W czasie krótszych dni będziemy musieli także doświetlać rozsadę przy temperaturze 16-18 st. C, lecz gdy liście uzyskają wysokość 15cm możemy je ścinać.
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko