Mrówki to małej i średniej wielkości owady, które żyją społecznie. Wyróżnić można bezskrzydłe robotnice, uskrzydlone samice matki do czasu zapłodnienia oraz krótko żyjące uskrzydlone samce.
W zależności od gatunku mrówki są owadami koloru czerwonego, brązowego i czerwonego, o długości ciała od 4 do 20 mm. Większość z nich jest pożyteczna, lecz swoją obecnością mogą wyrządzić także dużo szkody.
Zalety mrówek:
- roznoszenie nasion, a przez to ułatwianie wysiewania niektórych gatunków roślin,
- przyczyniają się do 'czyszczenia' ściółki z organicznych odpadów,
- wpływają pozytywnie na właściwości fizyczne i chemiczne gleb;
- mają ogromne znaczenie dla zdrowotności lasów - oczyszczają go z martwych organizmów.
- w medycynie ludowej dzięki mrówkom powstaje kwas mrówkowy stosowany przeciwko reumatyzmowi.
Szkodliwe działanie mrówek:
- przyczyniają się do pielęgnowania mszyc (czerwców) oraz innych owadów wydzielających rosę miodową, opiekują się nimi;
- odstraszają naturalnych wrogów mszyc i innych szkodników roślin ozdobnych ogrodowych np. biedronki;
- przenoszą oraz rozprzestrzeniają mszyce na inne rośliny;
- kopce wybudowane przez mrówki bardzo często pokrywają ziemią młode rośliny w całości i mogą doprowadzić do tego, że nie będzie jej widać, utrudnione jest także ich ukorzenienie.
Walka z mrówkami najczęściej polega na stosowaniu środków chemicznych oraz zalewaniu ich siedlisk wodą. Innym sposobem, bardziej ekologicznym, jest posadzenie roślin, wydzielające zapachy, które mrówki bardzo nie lubią. Takimi roślinami są między innymi:
- Dalia
- Bazylia
- Mięta
- Cyprys cytrynowy.
W kuchni można znaleźć także cynamon i mieloną kawę, które to mrówki także bardzo nie lubią.
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko-Kaszowska