Porzeczkoagrest głównie przypomina agrest, który dzięki cechom porzeczki ma owoce 2,5cm średnicy o kolorze czerwonym, różowym lub czarnym. Ponadto jej pędy są masywniejsze i wyższe (nawet 2m), bez kolców. Liście i wzniesione pędy wydzielają woń specyficzną dla porzeczki czarnej.
Stanowisko:
Gleba: od podmokłych do przepuszczalnych, żyzne, zasadowe/ lekko kwaśne
Nasłonecznienie: najlepsze pełne słońce, ale też półcień, odporne na mróz i wiosenne przymrozki
Termin sadzenia: wiosną z gołym korzeniem, z pojemników cały sezon
Nawożenie: sadząc stosujemy obornik i kompost, później ściółki z kompostu
Owoce porzeczkoagrestu zawierają witaminę C, prowitaminę A, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne oraz antocyjany i pektyny.
Mieszaniec porzeczki czarnej i agrestu posiada cechy obu gatunków więc jest narażony na choroby typowe dla obu gatunków: rdzy wejmutkowo-porzeczkowej, opadziny liści i mączniaka prawdziwego agrestu. Chronimy roślinę opryskami z:
-preparatów siarkowych
-gnojówki z pokrzywy
-mydła ogrodniczego z wyciągiem z czosnku i pokrzywy
Odmiany polecane do uprawy:
'Josta' -silny wzrost, pędy długie, bezkolcowe. Odmiana mało podatna na choroby. Owoce 2-3 krotnie większe od porzeczki z fioletowym nalotem, miąż jasno-zielony, słodko-kwaśny (odm. na przetwory).
'Croma' -bardzo silny wzrost, pędy bezkolcowe. Owoce 2-krotnie większe od porzeczki, czarne z fioletowym nalotem, słodkie do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Odmiana mało podatna na choroby.
Opracowanie: Redakcja Moj Ogrodnik