Czy uprawa w szklarni jest zaletą?
TAK, jeśli zależy nam na obfitym plonowaniu i długim okresie zbioru. Szklarnia i tunel foliowy stwarzają specyficzne warunki klimatyczne dla roślin, podwyższając temperaturę w ciągu dnia i nocy oraz osłaniając je przed wiatrem. Powoduje to 'podpędzenie' roślin, które w gruncie wydałyby owoce o miesiąc później.
Temperatura w ciągu dnia podwyższa się w zależności od pogody. Gdy niebo zasłonięte jest chmurami, temperatura jest o kilka stopni wyższa, przy pełnym nasłonecznieniu wzrasta do nawet 30 st.C, więc konieczna jest wentylacja przez uchylanie ścian lub okien.
Przy tak wysokich temperaturach wzrasta także wilgotność powietrza i transpiracja w roślinach - konieczne jest stałe nawadnianie uprawy, najlepiej połączone z nawożeniem, gdyż rośliny bardzo intensywnie rosną.
Podlewanie rozsady może odbyć się drogą kropelkową, poprzez węże nawadniające bezpośrednio pod rośliną, stopniowo w ciągu dnia lub w sposób tradycyjny. Ten drugi choć mało wydajny i nie kosztowny, wykonujemy codziennie rano. Lepiej obficie ale rzadko.
Jakie rośliny uprawiamy w szklarni
Głównie są to warzywa z dyniowatych i psiankowatych - ciepłolubne, jak pomidor, papryka, ogórek czasem patison. Są to najpopularniejsze warzywa, które do gruntu wysadzamy dopiero po 15 maja, gdy miną przymrozki wiosenne. Dla innych warzyw szklarnia jest najczęściej miejscem przejściowym - do produkcji rozsady: sałaty masłowej, por bądź jako uzupełnienie głównego plonu w ciągu całego sezonu.
Szczegóły w konstrukcji pomiędzy tunelem a szklarnią są znaczne, głównie ze względu na koszty konstrukcji i materiału pokrywającego. Szklarnia wymaga bardzo dużych nakładów pracy:postawienia fundamentu oraz konstrukcji a następnie ułożenia szkła. W późniejszym czasie jednak czas i pieniądze się zwracają, gdyż wcześniej wchodzą rośliny w okres wegetacji, a materiały z jakich szklarnia jest zbudowana wytrzymują bardzo długi czas.
Autor: Beata Dulko