Smażona biała kapusta to doskonałe uzupełnienie obiadu, dodatek do smażonej ryby podawany np. zamiast ziemniaków.
Potrzebne składniki:
-1/2 mniejszej główki białej kapusty
-2 cebule
-przyprawy: sól, pieprz, kminek, szczypta cukru, kilka łyżek octu do smaku
-1/2 szklanki wody
-kwaśne jabłko (lecz nie koniecznie)
Najpierw siekamy kapustę tak, aby jej paski miały grubość max. 5mm, a następnie zalewamy ją gorącą wodą. Przez to kapusta lekko zmięknie i krócej będzie smażona. Jeśli jednak o tym zapomnimy, posiekaną kapustę możemy obsypać solą i pieprzem, a następnie odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Przygotowujemy cebulę:
siekamy ją drobno w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na szerokiej patelni. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Od razu dodajemy także 1/2 szklanki wody, grubo pokrojone jabłko kwaśne (lekko zakwasi i doda smaku kapuście) oraz przykrywamy aby całość się poddusiła.
Zanim kapusta zmięknie, dusimy ją około 10 minut, mieszając co jakiś czas i próbując smak.
Zasmażka:
1/3 szklanki oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy 1/4 szklanki mąki pszennej. Mieszamy dokładnie, a kiedy się zapieni i masa będzie jednolita, łączymy z kapustą. Całość znów mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, octem (dowolnym, jaki kto lubi) oraz kminkiem (nie każdy go lubi!). Podpiekamy jeszcze chwilę i gotowe. Podajemy na ciepło.
Liczba osób: na 3-4 porcje
Smacznego!