Smażona biała kapusta

Biała kapusta to doskonała potrawa zawierające masę witamin i minerałów. Kiszona, smażona - wszelkie formy szczególnie zima i na przedwiośnie mile widziane w naszej kuchni! Podajemy sprawdzony sposób na domowe "obiadkowanie" właśnie przy zasmażanej kapuście. Tradycyjne - szczególnie na Górnym Śląsku.
Kapusta biała Kapusta biała

Smażona biała kapusta to doskonałe uzupełnienie obiadu, dodatek do smażonej ryby podawany np. zamiast ziemniaków.

Potrzebne składniki:

-1/2 mniejszej główki białej kapusty
-2 cebule
-przyprawy: sól, pieprz, kminek, szczypta cukru, kilka łyżek octu do smaku
-1/2 szklanki wody
-kwaśne jabłko (lecz nie koniecznie)

Najpierw siekamy kapustę tak, aby jej paski miały grubość max. 5mm, a następnie zalewamy ją gorącą wodą. Przez to kapusta lekko zmięknie i krócej będzie smażona. Jeśli jednak o tym zapomnimy, posiekaną kapustę możemy obsypać solą i pieprzem, a następnie odstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Smażona biała kapusta Smażona biała kapusta

Przygotowujemy cebulę:
siekamy ją drobno w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na szerokiej patelni. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Od razu dodajemy także 1/2 szklanki wody, grubo pokrojone jabłko kwaśne (lekko zakwasi i doda smaku kapuście) oraz przykrywamy aby całość się poddusiła.

Zanim kapusta zmięknie, dusimy ją około 10 minut, mieszając co jakiś czas i próbując smak.

Zasmażka:
1/3 szklanki oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy 1/4 szklanki mąki pszennej. Mieszamy dokładnie, a kiedy się zapieni i masa będzie jednolita, łączymy z kapustą. Całość znów mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, octem (dowolnym, jaki kto lubi) oraz kminkiem (nie każdy go lubi!). Podpiekamy jeszcze chwilę i gotowe. Podajemy na ciepło.

Liczba osób: na 3-4 porcje
Smacznego!